Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Røkke er et dårlig forbilde

Stein Morten Lier svarte leserne om «Rikets Tilstand». Forsvarer Røkke-refsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forfatter Stein Morten Lier kom i går med dokumentarboka «Rikets Tilstand», som han kaller en «uoffisiell etterretningsrapport» om Norge. Lier vil sette søkelyset på kriminaliseringen av norsk næringsliv, og kommer med svært kraftige beskyldninger mot blant andre Kjell Inge Røkke og hans ferd mot rikdom.

I boka kobles milliardæren til det forfatteren ser på som grov miljøkriminalitet, påstått samarbeid med den russiske mafiaen, umoralsk utnytting av smutthull i lovverket, og svært tette bånd til norske politikere.

- Det tjue sidene og kapitlene om Kjell Inge Røkke og Aker som vi har fått referert, høres ikke ut som annet enn sammenhengende vrøvl, sa konserndirektør Geir Inge Drangedal i Aker ASA til Dagbladet torsdag, og i går valgte også Røkke selv å kommentere anklagene om det Lier hevder er samarbeid med fiskerimafiaen i Vladivostok på 1990-tallet.

- Jeg vet hva jeg har vært med på og er stolt av det. Vi satset i Russland og bygde opp en stor fiskeriflåte i en periode da de fleste andre trakk seg ut. Vi kom dit etter at det ble vanskelig for oss å jobbe i USA. Vi gjorde oss noen erfaringer på godt og på vondt. Det er det jeg vil si, uttaler milliardæren til Dagbladet i dag.

Lier på sin side står for alt han har skrevet.

- Jeg mener det som står der. Men jeg sitter ikke på noen fasiter, dette er bare et forsøk på å forklare hvordan det står til. Jeg vil tvinge aktørene på banen når jeg går så direkte til angrep på dem, sier forfatteren til Dagbladet.no, og lyktes altså med å få Røkke i forsvarsposisjon.

Lier går imidlertid også til frontalangrep på giganter som Telenor, Statoil og Norsk Hydro, og mener  blant annet at selskapene der den norske staten er eier ikke tar ansvar for sin forretningsvirksomhet i svært problematiske deler av verden.

Forfatteren beskriver i boka hvordan Telenor samarbeidet tett med russiske Alfa Group, et selskap som i boka knyttes indirekte til organisert kriminalitet. Telenor kaller i dag historien for løse påstander, og understreker at selskapet tar avstand fra enhver ulovlighet.

Lier, som tidligere har tatt et voldsomt oppgjør med flere norske kjendisadvokater i Nokas-saken, skriver også denne gangen svært kritisk om forsvarernes framferd i kriminalsaker.

SLÅR HARDT: Stein Morten Lier går til voldsomme angrep på mange aktører i norsk samfunnsliv i sin nye dokumentarbok. Foto: FRANK KARLSEN
SLÅR HARDT: Stein Morten Lier går til voldsomme angrep på mange aktører i norsk samfunnsliv i sin nye dokumentarbok. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

- Jeg regner med det blir bråk, sier Lier om boka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling