Røkke er for mektig

HAMMERFEST: - Nord-Norge har fisken, men vi har mistet kontrollen over rikdommene i havet. Nå er vi prisgitt Aker Brygge og Oslo Børs, sier Rita West (bildet), leder i Hammerfest Fiskarlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arvesølvet er solgt til storkapitalisten Kjell Inge Røkke. Mange stusser over at Norges nye «fiskekonge» ikke engang har tatt seg bryet med å møte folk i byen. Det skaper tvil, for fiskerne i Finnmark har ikke bare gode erfaringer med pengefolk sørfra.

- Jeg ønsket ikke å reise opp før konsesjonen var klar. Nå har vi fått den, og jeg og flere fra selskapet vil derfor reise opp ved første mulige anledning. Jeg har vært i Hammerfest mange ganger. Det har vært som fisker. Nå gleder jeg meg til å komme tilbake som eier, sier Kjell Inge Røkke til Dagbladet via sin pressetalsmann Rolf Nereng.

For mye makt

Kystfisker Rita West var den første jenta som fikk trålerhyre ved Findus. Nå har hun egen båt og er lokal fiskarlagsleder. Hun vil helst ha lokalt eierskap og en fiskereid flåte. Men det stikk motsatte skjer.

- Norway Seafoood sikrer arbeidsplasser her, både på land og om bord på trålerne. Men det er på kort sikt. Hva om lønnsomheten svikter? Vi vet jo alle at han Røkke ikke driver veldedighet, sier West.

Hun er også lokalpolitiker for Ap. Nå er hun skuffet over sitt eget parti.

- Det er så mange viktige prinsipper som har gått tapt de siste åra. De aller rikeste tar store biter av matfatet vårt. Om det er i strid med regelverket, så endrer man det bare. Røkke får alt han peker på. For mye makt blir samlet på hans hender, mener West.

Taktisk spill

Da Røkke overtok på Melbu ble det gitt mange og fagre løfter. Etter fem år er få av dem innfridd. Skeptikerne mener Hammerfest har grunn til å frykte Røkkes inntog.

- Det er nedslående at en person med så liten troverdighet får - med hjelp fra LO og Ap - kontroll over så mange og verdifulle torskekvoter. Dette er et taktisk spill. Man må være grenseløst naiv for å tro at Røkke sikrer seg kvoter for å lage fiskepinner i Nord-Norge. På lengre sikt vil det mest lønnsomme for ham bli å gå direkte til havner i Europa med fisken. Den arbeidskrevende foredlingen på land er snart historie. Folket som bebor kysten vil bli taperne, spår professor Ottar Brox.

Men i byen føler folk seg trygge på at Røkke ikke stikker av med fisken:

- Slike tanker er virkelighetsfjerne. Vi mener Røkke har dokumentert langsiktighet. Fisken skal bringes i land og produseres her, trålerne skal ha adresse i og driftes fra byen. Norway Seafood risikerer å miste konsesjonen om de «flagger ut», sier ordfører Alf E. Jakobsen.

Jubler

På det meste har 1200 personer hevet lønn ved tradisjonsrike Findus. Nå er det bare 270. Nå gjelder det å beholde de arbeidsplassene som er igjen. Derfor jublet de ansatte i går. De ser på Røkke som en frelser.

- Dette var modig gjort av fiskeriministeren. Vi er kjempeglade. Røkke var det eneste alternativet næringen her nord hadde. Han hadde pengene som skulle til. Kritikerne tar feil, media skriver bare om det negative om Røkke. Han er jo gammel fisker og vet hva dette går ut på, sier arbeidsleder Solveig Fjeld Hansen - med 23 Findus-år bak seg.

- Nå håper vi Røkke holder det han har lovet. I så fall har denne byen skutt gullfuglen. Og da skal vi bukke han Røkke og ho Celina inn til filethallen, sier hovedtillitsvalgt Kaare Johansen.

- Vi har et godt forhold til de ansatte i alle våre bedrifter. Det ønsker vi også å ha i Hammerfest, sier Kjell Inge Røkke.

<B>KRITISK:</B>-Jeg forstår hallelujastemningen her i byen, men vi må ikke stolte blindt på Røkke, mener fiskertalsmann Rita West.