Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke er ikke lenger Norges rikeste

Slått av tobakkskonge.

HALVERT FORMUE: Kjell Inge Røkke troner på formuetoppens andreplass.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
HALVERT FORMUE: Kjell Inge Røkke troner på formuetoppens andreplass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Finanskjendisen Kjell Inge Røkke tronet i 2007 formuetoppen, og kunne kalle seg Norges rikeste med en formue på 16,4 milliarder kroner. Denne er, ifølge tallene for 2008, halvert. Han står oppført med 8,1 millarder kroner i formue, 65 millioner i skatt og null kroner i inntekt.  

Ligningstallene i dag gir ikke hele bildet av de aller rikeste. Rikingene skjuler nemlig store deler av verdiene sine i selskaper og eiendommer.

Helt i toppen på formuetoppen for 2008, finner vi den anonyme tobakkskongen Johan Henrik Andresen. Ifølge ligningstallene har han en formue på 10,5 milliarder kroner - det er en firedobling fra 2007. Han hadde en inntekt på 58 millioner, og måtte betale 125,3 millioner i skatt. Hans formue har økt med 7,7 milliarder kroner siden 2007, mens inntekten har dalt med 381 millioner kroner.

Med sine 125,3 millioner til statskassa betaler han omkring 343 000 kroner hver dag, mens han tjente nærmere 160 000 kroner daglig. Røkke betaler hver dag 179 000 kroner, mens Olav Thon betaler 175 000 kroner. Neste på lista, Arne Hurum, betaler 101 000 kroner daglig til statskassa. Trond Mohn betaler 111 000.

RIKEST: Johan H. Andresen jr. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
RIKEST: Johan H. Andresen jr. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Andresen har tjent seg rik på tobakk og investeringer. Han representerer den fjerde generasjonen av Andresen-slekten som eiere av Tiedemanns Tobaksfabrik.

Som nummer tre på formuetoppen kommer den kjente eiendomskongen Olav Thon (86). Thon gjorde i 2008 kjent at han gir bort milliardarven til realfaglig forskning. Han er en kjent forretningsmann med en tydelig stemme i det offentlige rom. Da bygården der seks mennesker omkom i Urtegata i Oslo utlovet han som gårdeier én million kroner for opplysninger som kunne føre til oppklaring av brannen.

Vi må ned på en sjetteplass for å finne den første kvinnen på formuetoppen. Rannfrid Rasmussen var i 2005 Norges rikeste kvinne. Hun er norsk investor og reder bosatt i Kristiansand.

GIR BORT ARVEN: Olav Thon (86)
Foto: Nina Hansen, Dagbladet
GIR BORT ARVEN: Olav Thon (86) Foto: Nina Hansen, Dagbladet Vis mer

Den som tjente mest penger i 2008 var eiendomskongen Tore Lie. Han tjente 101,8 millioner kroner, og betalte 34,1 millioner i skatt. Han hadde 501 millioner i formue. Tore Lie tjener over 279 000 hver dag, mens han samtidig betaler statskassa over 93 000 kroner daglig.

Også andreplassen på inntektstoppen har tjent store penger på eiendom. Lars Nilsen, som er storaksjonær og sjef i BWG Homes, tjente i fjor 99,4 millioner kroner. Han betalte 29,9 millioner i skatt.

Tredjemann på lista, Jul Andrew Gundersen, som er tidligere daglig leder i Kid Interiør, tjente 97,5 millioner kroner. Han og faren solte i 2005 Kid, noe de tjente 1,1 milliarder kroner på.

TJENTE MEST: Eiendomsinvestor Tore Lie.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
TJENTE MEST: Eiendomsinvestor Tore Lie. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling