Røkke er tatt med buksa nede og bruker jussen som fikenblad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er to verdener som har kollidert i Røkke-saken. I politikken handler det ikke bare om hvordan ting er, men også hvordan de framstår. En sak kan være formelt uangripelig, men politisk ødeleggende. Den bekymringen har ikke Kjell Inge Røkke. Selv om han er flink til å manøvrere også på den politiske arena, trenger han verken å frykte opposisjon, velgere eller pressen så lenge advokatene hans har gjort jobben.

Som politiker kan man ikke bare holde seg til lovens bokstav, slik Kjell Inge Røkke gjør. Han er tatt med buksa nede og bruker jussen som fikenblad.

Fikenbladet var plukket lenge før saken ble brettet ut. Det bekreftet Akers representanter igjen på gårsdagens pressekonferanse, hvor de frifant seg selv. Hele tre advokatfirmaer hadde blitt engasjert for å forsikre Røkke & Co om at det ikke var nødvendig med en generalforsamling for å gjennomføre salget til Aker Solutions. Derfor ble milliardkjøpet bare lagt fram til orientering på et styremøte i Aker Holding. Det ble aldri realitetsbehandlet.

Det burde selvsagt vært avholdt en generalforsamling. Aksjonæravtalen etterlater ingen tvil om at det er intensjonen i en så omfattende sak. Det er også grunn til å spørre om Røkkes advokater har jussen på det tørre. Flere advokatfirmaer har påpekt at så store transaksjoner mellom nærstående selskaper krever en generalforsamling. Det står i aksjeloven.

Spørsmålet alle må stille er uansett hvorfor Røkke gikk så langt for å hindre at transaksjonene ble grundigere behandlet. Hvorfor ringe advokater i stedet for Aker Solutions største eiere? Hvis alt var i den skjønneste orden, både verdifastsettelsen, finansieringen og industrielt, hvorfor ikke snakke sammen?

Det spørsmålet har verken Røkke eller Aker gitt noe fullgodt svar på. I stedet prøver man nå å gi svarteper til statens styrerepresentant, Berit Kjøll, det svakeste ledd. Det er en pinlig affære. Hvis det er slik både Aker, politikere og kommentatorer så eplekjekt vil ha det til at Kjøll har sovet i timen, burde ikke noen ha grepet inn? Er det i Aker Holdings interesse at en sentral styrerepresentant tilsynelatende ikke har forstått en så viktig handel? Prosessen har åpenbart vært så spesiell at også de svenske eierne har protestert. I går ble det også kjent at et styremedlem i Aker Solutions gikk av i protest av samme grunn. Så enten har Aker-systemet vært overraskende uprofesjonelle i gjennomføringen av en stor og viktig handel, eller så har man vært litt for smarte for sitt eget beste.

Saken er uansett ødeleggende for statlig eierskap i lang tid framover. De rødgrønne gikk inn i Aker Solutions i den tro at det var et partnerskap; et industrielt samarbeid som til og med skulle strekke seg til Sverige. Det var Røkke som inviterte dem inn. Men da det kom til stykket, ble staten behandlet som en hvilken som helst minoritetsaksjonær.

Regjeringens fikenblad er at den er rundlurt av Røkke. Det er heller ikke veldig kledelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer