Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Røkke er uanstendig

Eva Joly anklager Kjell Inge Røkke for å bruke Tore Tønnes selvmord til å styre presse og påtalemyndighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Som forhørsdommer hadde Eva Joly i flere år ansvaret for avsløringen av svært alvorlige korrupsjonssaker som rammet noen av Frankrikes mektigste næringslivsledere og politikere.

Nå er hun spesialrådgiver i Justisdepartementet, hentet inn av justisminister Odd Einar Dørum.

- Uanstendig

- Jeg reagerer på at maktpersoner forkler misbruk av makt bak noble følelser. De rir på en bølge av medlidenhet og smerte etter et tragisk selvmord for å legge bånd på påtalemyndigheten og pressen. Under dekke av gode intensjoner bruker man en hendelse som et middel til å oppnå fordeler. Det er uanstendig, sier Eva Joly til Dagbladet.

- Tenker du da på Røkke i Tønne-saken?

- Ja, på Røkke og enkelte politikere, sier hun til Dagbladet.

Eva Joly deltok i en debatt om Tønne-saken under Mediefestivalen i Bergen i går ettermiddag.

Spørsmålet var blant annet om Tønne-saken er et godt eksempel på overgrep fra pressen, eller om dekningen ikke er mer enn maktmennesker må tåle.

En engasjert Joly var opptatt av kritikken mot Dagbladet, som avslørte Tønnes økonomiske bånd til Røkke samtidig som han fikk etterlønn fra Statsministerens kontor, og Økokrim, som tok ut tiltale. Hun kalte kritikken uanstendig.

- Fordekte formål

Joly påpekte blant annet at den juridiske sannhet ikke er den eneste sannhet.

- Selv om en person ikke blir dømt av en domstol, betyr ikke det at han er uskyldig. Ofte er forklaringen at politiet ikke har nok ressurser. Derfor er det beklagelig at noen angriper Økokrim med fordekte mål. Jeg stiller meg selv spørsmålet om hvor lenge en statsadvokat, som kanskje tjener 17000 kroner i måneden, orker å holde ut når ungene hans blir mobbet på skolen fordi faren har tatt ut en tiltale, sa Joly.

Overfor Dagbladet trekker den respekterte juristen følgende sammenlikning:

- Mafialedere har blitt satt fri i menneskerettighetenes navn fordi formelle frister er overskredet under en ankesak. Det betyr ikke at de er uskyldige.

Hun understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag. Og i debatten var hun nøye med å unngå å angripe konkrete personer. Likevel var ingen i salen i tvil om hvem analysen hennes rammet.

Høy stemme

I Ivar Hippes bok om Tønne-saken kommer det nemlig fram at Kjell Inge Røkke, dagen etter at Tønne ble funnet død, ringte Økokrim-sjef Einar Høgetveit. Med høyt stemmeleie forkynte finansmannen at det ikke var grunnlag for tiltale.

Eva Joly gjorde seg også sine betraktninger om selvmord som avslutning på livet:

- Det er ikke fordi du begår selvmord at du er uskyldig.

Hun viste til at hun i tolv år har jobbet på et psykiatrisk sykehus. Lærdommen hennes var at man ikke kan gi andre skylda for et selvmord.

Ingen kommentar

- Jeg vil ikke kommentere denne typen uttalelser. De faller på sin egen urimelighet. Det tror jeg alle mennesker skjønner, og vil ha respekt for, sier Kjell Inge Røkke gjennom pressetalsmann Rolf Nereng.

MEGET ENGASJERT: - Jeg reagerer på at maktpersoner forkler misbruk av makt bak noble følelser, sier Eva Joly til Dagbladet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media