Røkke får overta i Hammerfest

Regjeringen gir klarsignal til at Kjell Inge Røkkes Norway Seafoods overtar fiskeforedlingsanlegget Findus Hammerfest og en eierandel på 40 prosent av trålerrederiet Hammerfest Industrifiske. Røkke ønskes hjertelig velkommen av kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hammerfest Industrifiske eier fem trålere med til sammen seks kvoter.

Blant vilkårene som knyttes til tillatelsen er at samtlige fartøyer pålegges å levere fangstene til foredlingsanlegget i Hammerfest, heter det i en pressemelding fra Fiskeridepartementet. Andre vilkår er at fartøyene skal være registrert i og drives fra Hammerfest og at ervervstillatelsen og trålkonsesjonen vil kunne trekkes tilbake ved en eventuell nedbygging av industrivirksomheten ved Norway Seafoods AS sitt anlegg i Hammerfest.

Ingen nye kvoter

- Overtakelsen fører ikke til noen nye kvoter i en tid da kapasiteten i fiskeflåten er for høy og bør reduseres både for trålerflåten og kystfiskeflåten. Den forrykker ikke balansen mellom trålere og kystfiskere. Dette er trålere som aldri er eid av fiskere, men av industriselskaper. Findus Nestle solgte i sin tid trålerne til et svensk investeringsselskap, og nå er de kjøpt tilbake av Norway Seafoods, sier fiskeriminister Otto Gregussen til NTB.

Han sier at det er stort behov for fornyelse av anlegget i Hammerfest, og at Norway Seafoods er eneste interessent. Gregussen kan vanskelig se at det er mulig å føre driften videre uten at man går så sterkt inn som Norway Seafoods signaliserer at de vil gjøre.

- Det avgjørende for regjeringen er at avtalen sikrer arbeidsplasser i Hammerfest og distriktet omkring. Det dreier seg om 270 arbeidsplasser, sier Gregussen

Kommunen fornøyd

Kommunen med ordfører Alf E. Jakobsen i spissen er veldig fornøyd med avgjørelsen Gregussen og fiskeridepartementet nå har tatt.

- Vi er veldig glade for den løsninga vi har kommet fram til nå. Bedriften er veldig viktig i vårt samfunn, med 300 arbeidsplasser. Vi føler at de vilkårene som er satt i konsesjonsavtalen sikrer våre behov for sikkerhet. Tidligere har vi hatt både tyske og sveitsiske eiere. Nå skal det bli godt å få selskapet i norske hender igjen, uten at jeg vil si noe stygt om de tidligere eierne. De har vi hatt et veldig godt samarbeide med, sier Jakobsen til Dagbladet.no.

Findus Fiskeindustri er den største bedriften i Hammerfest, bare slått av kommunen og fylkeskommuneadministrasjonen. Det er forventet at Norway Seafood vil investere i nytt fabrikklokale til en verdi mellom 130 og 150 millioner kroner.

- Vi føler at vi har gjort hjemmeleksa vår i denne saken, og vi skal være godt skodd til å ta i mot Norway Seafood, sier rådmann i Hammerfest, Ottar Flølo.

Ikke Røkke

Ordøreren poengterer at det ikke er Røkke, men Norway Seafood kommunen har forhandlet med.

- Røkke har vi ikke hatt noe med å gjøre, men selskapet Norway Seafoods er bunnsolide, og de kan fisk. Det er viktig. Slik jeg ser det hadde vi ikke noen andre alternativer. Resten av fiskeindustrien ser jo ut som den ligger med brukket rygg her i Finnmark, sier Jakobsen.

(NTB)