Røkke-feber i Nord-Norge

I går åpnet Kjell Inge Røkke sin nye fiskefabrikk i Hammerfest. Aldri før har så mange nordlendinger stått rundt en møring i dyp beundring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMERFEST: - Han har vært en vanlig arbeider og kommet seg opp. Jeg tror han er mann for å få det til å svinge i Hammerfest. Han kommer til å trygge de 300 arbeidsplassene her i byen, sier Østa Andersen.

I 32 år har hun arbeidet ved filetmaskinene på Findus-fabrikken i byen. Nå får hun være med over i en ny epoke, med Norges mektigste industrileder som arbeidsgiver.

- Jeg er og blir en fisker i holdning og væremåte, men man må være idealist for å satse penger på dette. Men i sum har fisk alltid vært en god investering for meg, sier Kjell Inge Røkke om sitt stadig økende engasjement i nordnorsk fiskerinæring.

HAN DRIVER JO IKKE veldedighet - men fisk er en lidenskap for mannen som sjøl har stått på tråldekket i Barentshavet. Han fikk hyre på tråleren «Svalbard» i 1976. Noen år seinere var han med på å levere fangstene i Hammerfest.

Der snakket de i går om at Nord-Norge bør prise seg lykkelig over at en såpass rik herre fortsatt har en viss interesse for fisk og fiskeindustri.

Storfisker Røkke ble hyllet som en redningsmann i Hammerfest da den nye fabrikken til 175 millioner kroner i Rypefjord ble innviet.

- Jeg oppfatter Nord-Norge mye mer som framtidas landsdel enn fortidas, sier Røkke, etter å ha fått godord fra lokalpolitikere, fiskekjøpere, Norges Fiskarlag, filetjenter, trålskippere, fylkesordfører, byens ordfører og ikke minst statsråd Svein Ludvigsen. Selv ikke han kan helt forstå at en mann tør satse så tungt i en fiskeindustri som ikke har tjent penger på mange år. Det koster fire kroner å produsere et kilo filet i Kina, og 15 kroner i Finnmark. Torsk er internasjonal handelsvare, og Finnmark er ikke konkurransedyktige i kampen om råstoffet. Det er den brutale skriften på veggen, også for Kjell Inge Røkke. Men han hevder at han liker å satse i nedgangstider.

- DU ER KJERRINGA mot straumen, vi trenger flere som deg, Kjell Inge, sa Svein Ludvigsen og tok et oppgjør med alle sjarkromantikere som «har forlatt fiskeværene og fortaper seg i nostalgi mens verden står i stampe».

Røkke er ikke bare Arbeiderpartiets mann, han er også denne regjeringens mann i fiskeripolitikken.

Borte var alle de nordnorske motforestillingene om eierkonsentrasjon og kvotemakt til Aker Brygge.

For han har ikke alltid blitt tatt imot som en frelser i nord. Snarere tvert imot.

- Den skepsisen jeg ble møtt med i Nord-Norge, måtte jeg forvente. Tillit og respekt er noe man må gjøre seg fortjent til over tid, sier Røkke.

Voldsomme følelser ble pisket opp da han gjorde sitt inntog i nordnorsk fiskerinæring i 1996 og overtok Melbu fiskeindustri. Han ble sammenliknet med selveste svartedøden. Hvordan skulle det gå når fellesskapets ressurser - den hellige nordnorske torsken - ble kjøpt opp av en nådeløs forretningsmann? Få trodde på Røkkes løfter om at han hadde til hensikt å trygge arbeidsplasser og overholde leveringsforpliktelsene.

Men Røkke seilte ikke vekk med fisken. De færreste kan i dag påstå at han ikke tok samfunnsansvar.

- DET GIKK SOM JEG trodde. Røkkes engasjement ble en styrke for de ansatte og lokalsamfunnet Melbu. Nå er jeg sikker på at hans nye fabrikk her i Hammerfest blir et fyrtårn på finnmarkskysten, sier Jan Henry T. Olsen. I 96 var han fiskeriminister i Ap-regjeringa som ga Røkke konsesjon i Melbu.

Olsen - som sjøl eier små fiskebruk i blant annet Berlevåg - mener ingen i Nord-Norge har noe å frykte dersom finansmannen ønsker å øke sine eierinteresser ytterligere.

- Jeg er begeistret over tankene hans om samarbeid mellom små og store aktører og satsing på ferskt råstoff. Det er der framtida ligger, sier Olsen.

Røkke er nå den desidert største aktøren i nordnorsk fiskerinæring. Han er nessekonge i tre betydelige fiskerisamfunn - Melbu, Stamsund og Hammerfest. Og han ønsker å bli enda større.

Hans fiskeriselskap Norway Seafoods gjorde det i går klart at de ønsker å kjøpe opp flere fiskemottak i Nord-Norge for å forsyne Røkkes fabrikker i landsdelen med fisk.

Han vil erstatte gamle trålere med en ny generasjon hypermoderne fangstmaskiner som utnytter 100 prosent av fisken.

Overfor Dagbladet utelukker heller ikke Røkke at han er interessert i flere trålkonsesjoner. Problemet er at dagens regelverk foreløpig setter en grense.

Det er likevel ingen tvil om at han har langsiktige planer i Nord-Norge.

- Redselen for kapital, svarer Røkke når Dagbladet spør hva grunnen kan være til at finnmarkingene - tross sin nærhet til enorme ressurser - aldri har fått det til å svinge av fiskerinæringen.

KANSKJE ER DET RØKKE Finnmark har ventet på? En kjapp industrialist som har kapital nok til å gjennomføre noen nye tanker - etter at han i går la fram dokumentasjon på elendigheten i Finnmark:

- Dette er dessverre ikke Richters skala, men en oversikt over den manglende lønnsomheten i fiskeindustrien.

Røkke kom med uttalelser som kan bli tunge å bære om han svikter:

- Vi skal respektere samfunnsansvaret. Vi har et ansvar for bosettingen langs kysten. Vi kommer aldri til å rokke ved leveringsplikten som er knyttet til Hammerfest. Vi skal passe på at vi ikke overfisker bestandene. De som beriker seg på bekostning av ressursene og fellesskapet, bør gå et annet sted.

Og en hilsen til hans argeste motstandere, sjarkfiskerne:

- Jeg påstår at jeg er kystfiskernes beste venn. De er like avhengige av meg som jeg er av dem. Dersom jeg ikke respekterer dem, får jeg ikke politisk forståelse og kan ikke overleve i fiskeribransjen.

Kjell Inge Røkke kaster slipset, tar på seg kjeledressen og vil ned i byssa til mannskapet. Han er dus med finnmarkingene.

- HAN ER EN KJERNEKAR. Det har vært så mange problemer i Finnmark. Bare konkurser og faenskap. Røkke er ikke bare en redningsmann for Hammerfest, men kanskje for hele Finnmark, sier Jan Evensen, mannskap på tråleren «Rairo».

Han har 40 år bak seg på tråler i Barentshavet. Nå er det Røkke som betaler lønna hans.

- Han vil noe godt med dette. Det han investerer her oppe, er jo uansett bare småpenger for en milliardær, sier Evensen.

Nord-Norge har omsider akseptert Røkke - Han har oppnådd det han aller mest ønsker å vær: Norges største fisker.

Artikkelforfatteren er journalist ved

Dagbladets Nord-Norge-kontor