Røkke feiret dollargliset

Kjell Inge Røkke røpet i går at han vil bruke den nye luksusyachten som sitt nye hjem. - Båten er mitt hjem og er utstyrt som det. Jeg vil bruke den som hjem deler av året, ellers bor jeg jo i England, sier milliardæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Inge Røkke legger raskt til: Men båten skal ikke bli noe skatteparadis.

- Båten er en realisering av en drøm, som jeg fikk lyst til å gjennomføre da jeg begynte å drive for meg selv. Det er ikke for å bevise noe for andre enn meg selv.

Han vil imidlertid ikke røpe den endelige sluttsummen, men avviser at den er så dyr som 450 millioner. Ei heller vil han bekrefte det første anslaget på 350 millioner kroner.

- Folk kan gjerne diskutere om det er fornuftig eller ikke å kjøpe en slik båt. Jeg kan forstå folk som fraråder noe slikt, men alt kan ikke måles i penger.

Synlig stolt

Røkke strålte om kapp med verftseier Paolo Vitelli da han i går kveld fikk se hvor flott den nye luksusbåten er blitt. Men da han på beste sportskommentatorvis fikk spørsmål om å sette ord på følelsene, svarte han:

- Det føles ikke annerledes nå enn da jeg begynte prosjektet.

Om han holdt følelsene tilbake for de mange hundre frammøtte lokale gjestene, var det en stolt milliardær som viste foreldrene Gunvor og Normann Røkke og kjæresten Celina Midelfart rundt.

Det prestisjetunge verftet skal nå arbeide videre med interiør og innredning og har forpliktet seg i henhold til de svært spesifikke kravene fra nordmannen om å ferdigstille båten i januar, seinest i mai.

I går fikk en håndfull mennesker slippe inn på fjerde dekk, de tre øverste var stengt for innsyn.

Fotoforbud

Røkke har vært så lite innstilt på å gi utenforstående innsyn i detaljer omkring båten, at kontrakten med Benetti-verftet inneholder en klausul om at hvis ting blir kjent, vil det koste eieren Paolo Vitelli og hans verft dyrt. Og verftseieren, som også er norsk konsul, har vært livredd for å tråkke Røkke på tærne.

- Ja, kontrakten inneholder klausuler angående hvordan pressen skal håndteres.

Milliardæren tillot heller ikke i går fotografering av båten innvendig, og forklarer det med at hans nye hjem vil han ha for seg selv.

- Som med mine andre hjem vil jeg selv velge hvilke venner jeg vil by hjem til meg. Akkurat slik dere har det, sa han og tillot seg endog å fleipe med de frammøtte pressefolkenes klesdrakt og stil.

Selv var han iført hvite seilerinspirerte bukser, mørk jakke med et rødt silkelommetørkle tittende fram, sort silkeskjorte og selve varemerket - sokkeløs i et par speilblanke mokkasiner. Under hele presseseansen var det en velopplagt og sjarmerende milliardær som var lei av all fokuseringen på hans væremåte og pengebruk.

I går var han mest interessert i å snakke om båten. Og han la ikke skjul på at han var opptatt av «finishen», enten det er kvinner, biler eller som nå - båter. Røkke har brukt verdens fremste båtinnreder og designer, briten John Munford, til å bistå seg. I tillegg røpet han i går kveld at han tidlig under idéfasen hadde helt bestemte meninger om hvordan den luksuriøse yachten skulle se ut, både inn- og utvendig.

- Jeg har aldri tidligere vært om bord i en luksusyacht, men jeg har lest mange magasiner og visste hvordan jeg ville ha det. Båten er innredet i flere tidsepoker, noe er klassisk 30-tall.

På spørsmål om den var preget av et slags nostalgisk tilbakeblikk, svarte den nye båteieren: - Ja, du kan kalle det det.

Røkke viste seg også fra en personlig side da han mintes sin avdøde kompanjong fra det beinharde fisket på nordvestkysten av USA og Canada.

- Det er mye Bob Breskovich i båten.

Til Molde

Da han fikk spørsmål om hvor båten skulle seile, og noen sa: «Hva med hjem til Molde?», var svaret:

- Jo, det var en idé.

En tur opp Oslofjorden for det Bahamas-registrerte fartøyet står foreløpig ikke øverst på milliardærens turprogram.

- Skal du føre båten selv?

- Nei, sa han og så nærmest forskrekket ut.

- Den vil ha et mannskap på 18- 24 mann. De er for lengst plukket ut, også kapteinen som skal føre båten. Jeg har ansatt dem for mange år siden.

- Er det noen nordmenn?

- Nei, bare utlendinger, fra mange forskjellige nasjoner.

Hemmelig navn

- Jeg har for lengst bestemt hva den skal hete, men det får dere ikke vite, ikke før dåpen.

Navnet som verftet har operert med på innbydelsen, «Seventy» forklarte Røkke som et tilfeldig valgt navn. At det nettopp ble dét, skyldes båtens lengde i meter.

Røkke ville i går også oppklare at det aldri har vært på tale å sjøsette båten, i går lå det enorme fartøyet og knapt duppet i tørrdokken som var fylt av vann - for å gjøre et forsøk på å sette festens midtpunkt i et maritimt miljø.

- Det er riktig at verftet gjorde en feil da de skrev i innbydelsen at båten skulle sjøsettes.

Verftseier Vitelli ville ikke kommentere en tabbe på festdagen, isteden stotret han fram «det er en praktfull båt» på feilfri engelsk.

Celina Midelfart holdt seg i bakgrunnen i starten av festen og lot kjæresten stå for snakkingen:

- Let him do the talking.

Og det gjorde Røkke til alle som ville hilse på ham og gratulere med det flytende vidunderet.

Seinere på natta dro Røkke, Celina, hans foreldre og vennene og spiste middag.

I dag reiser han hjem til Norge, men først etter morgenjoggen.

<B>STOLTE FORELDRE: </B> Foreldrene Gudrun og Normann Røkke og Røkkes venninne Celina Midelfart fikk tyvtitte på båtluksusen i går.
...og Røkke selv strålte som en sol.