Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke forbereder Kværner-bråk

Røkke har kjøpt seg opp til over 20 prosent i Kværner, skriver dn.no. Neste torsdag er det generalforsamling i Kværner. Molde-milliardæren kan velte hele redningsplanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utgård: - Kan være fiendtig oppkjøp

Røkke er Kværners nest-største aksjonær med 17,8 prosent av aksjene. Størst er russiske Yukos, som eier 22 prosent av aksjene i selskapet.

De to storaksjonærene veier tungt i vektskåla under generalforsamlingen neste torsdag. Da skal aksjonærene stemme over om den såkalte redningsplanen fra Yukos skal godtas. Planen innebærer blant annet at ukjente russiske bedrifter kan bli viktige eiere i Kværner fremover. Planen sørger for å tilføre Kværner nok kapital til at selskapet kan drive videre.

Krigen fortsetter

Røkke og Aker Maritime leverte også en skisse til en redningsplan for Kværner. Men denne planen ble forkastet av Kværner-styret. Tillitsvalgt Eldar Myhre i Kværner har tidligere karakterisert Røkkes plan som helt urealistisk. Blant annet skal Røkke ha forutsatt ettergivelse av gjeld fra bankenes side, og ingen andre parter hadde tro på at det var mulig. Også Bernt Stilluf Karlsen, som er Yukos' forlengede arm i Norge, sier at det kun eksisterte én redningsplan, ikke to.

Aker Maritime er også på kollisjonskurs med ledelsen i Kværner på flere områder: Aker Maritime vil ha en granskning av den økonomiske krisen i Kværner. På en ekstraordinær generalforsamling for få uker siden stemte alle andre aksjonærer mot forslaget. Granskningen kan likevel bli gjennomført, fordi det kun kreves at ti prosent av aksjonærene vil ha granskning. Røkke er godt over den marginen med sine drøyt 17 prosent.

Kværner-styret har tidligere uttrykt håp om at Røkke ikke vil bruke sin aksjonærmakt til å stoppe emisjonen i Kværner. Men fiskeren fra Molde er livsfarlig når han blir tråkket på: Han gir seg aldri. Kværner-ledelsen og Kristian Siem kan vente seg en «takk for sist» som de har liten lyst på: Ifølge Dagens Næringslivs nettsider har Røkke kjøpt seg opp til 20,15 prosent.

Aker Maritimes informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid sier til Dagbladet.no at at oppkjøpet er gjort for å ivareta Aker Maritimes interesser:

SJEFEN SELV: Kristian Siem har gått gradene fra styremedlem til konsernsjef i Kværner. Han har aldri vært noen stor Røkke-venn. Forholdet blir neppe bedre nå. Foto: SCANPIX
SJEFEN SELV: Kristian Siem har gått gradene fra styremedlem til konsernsjef i Kværner. Han har aldri vært noen stor Røkke-venn. Forholdet blir neppe bedre nå. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er ikke så mye å si om oppkjøpet. Vi er en minoritetsaksjonær i Kværner og har interesser som vi ønsker å ivareta. Derfor har vi kjøpt.

Drangeid vil verken bekrefte eller avkrefte at Aker Maritime kommer til å kjøpe flere aksjer før generalforsamlingen. Røkke eide opprinnelig rundt 26,7 prosent av aksjene, men ble tvunget av EU-kommisjonen til å selge seg ned. Salget skulle gjøres til nøytrale tredjeparter. Men den eller de som kjøpte en del av aksjeposten, valgte å stemme med Røkke, ikke mot ham, på generalforsamlingen i mai.

- Er oppkjøpet avklart med EU?

- Det har vært en dialog med EU i forkant av aksjekjøpene. Jeg konstaterer at jeg så langt ikke har sett noen innsigelser, sier Drangeid.

- Det er en viktig tid for Kværner. Vi ser frem til en generalforsamling.

Drangeid vil holde Kværner-ledelsen på pinebenken fremover:

- Hvordan vi stiller oss til temaene som skal tas opp, har vi ikke tatt stilling til, sier han.

- Må opptre ansvarlig

Uttalelsen fører neppe til jubel i Kværner. Styreformann Harald Arnkværn vil ikke tolke hva Drangeid mener.

- Jeg vil ikke tolke hans aviskommentarer. Det er ikke så mye å si om dette. Det er full adgang til å kjøpe aksjer i et børsnotert selskap. Jeg legger til grunn at han vil opptre ansvarlig, sier Arnkværn.

- Endrer dette forberedelsene før generalforsamlingen?

- Det er bare ett forslag som foreligger. Dét må Kværners aksjonærer ta standpunkt til. Dersom noen stemme ned forslaget, må de ta ansvaret og komme med et nytt forslag.

- Hadde du ventet at Røkke ville kjøpe seg opp?

- Det tror jeg ikke at jeg vil kommentere.

SJEFEN SELV: Kristian Siem har gått gradene fra styremedlem til konsernsjef i Kværner. Han har aldri vært noen stor Røkke-venn. Forholdet blir neppe bedre nå. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart