Røkke funnet skyldig

Røkke skyldig på tre punkter. Så ble han sint på fotografene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS  (Dagbladet.no): Kjell Inge Røkke , hans medarbeider John Inge Valand, båtmegler Erik Øye og den svenske sjøfartsinspektøren Clas Pallin ble i dag alle dømt i båtsertifikatsaken. Bare Valand slipper å sone straff, da han fikk hele straffen betinget.

- Vær så snill da, det er fotoforbud inne i rettssalen, sa Røkke til en kobbel av pressefotografer og tv-kameraer rett etter at dommen var avsagt. Etter noen minutters intens blitzing beklaget noen av fotografene og gikk litt unna.

Røkke ble da stående i en krok av rettsalen og diskutere med sin advokat Ellen Holager Andenæs.

Han   var rød i toppen etter at dommeren hadde lest opp sin slutning.

Kanskje ikke så rart. Sal 327  i Oslo Tinghus var fullsatt, og det ble etter hvert svært så varmt der inne.

- Nå skal jeg lese dommen, og det kan ta litt tid selv om den er på bare 29 sider, sa Røkke til pressen etter dommen, med klar hentydning til at han har lese og skrivevansker.

Røkke gjentok etter dommen at han ikke har gjort noe galt.

Her er dommen:

KJELL INGE RØKKE: Her ankommer Røkke Oslo Tingrett i dag. Halvannen time senere var han dømt til fengsel. MMS-FOTO: JON R. HAMMERFJELD
KJELL INGE RØKKE: Her ankommer Røkke Oslo Tingrett i dag. Halvannen time senere var han dømt til fengsel. MMS-FOTO: JON R. HAMMERFJELD Vis mer

• Kjell Inge Røkke, født 25f. oktober 1958: Dømmes til 120 dagers fengsel hvorav 90 dagers betinget, med en prøvetid på to år. Han må også betale 30 000 kroner i saksomkostninger i tillegg til at han bærer sine egne advokatutgifter.

• John Inge Valand, født 28. juli 1961: Dømmes til 90 dagers betinget fengsel

med en prøvetid på to år. I tillegg må han betale 30.000 kroner i saksomkostninger til det offentlige.

• Erik Øye, født 19. mai 1962: Dømmes til ett år og to måneders fengsel, hvorav fire måneders gjøres betinget med to års prøvetid.  I tillegg har retten inndratt 55000 kroner som de mener han har tjent urettmessig på salg av båtsertifikater. Han må også betale 30.000 kroner i saksomkostninger til det offentlige.

•  Claes Pallin: født 14. april 1950: Dømmes til Ett år og fire måneders fengsel, hvorav fire måneder gjøres betinget. I tillegg har retten inndratt 100.000 kroner som de mener han urettmessig har tjent på salg av båtsertifikater samt at han må  betale 30.000 kroner i saksomkostninger.

Røkke, Øye og Valand tok betenkningstid, mens båtmekler Claes Pallin anket dommen på stedet.

- Har du forsått dommen, spurte tingrettsdommer Torjus Gard direkte til Pallin.

- Ja, jag beklagar den, svarte Pallin med tydelig dyp røst.

Røkke funnet skyldig

Så du anker altså, repliserte Gard og hevet retten.

Aktor fornøyd

Frederik Ranke og Susie Bergstrand førte saken for retten, og Ranke var svært fornøyd med dommen.

- Vi er godt fornøyd. Vi har fått gjennomslag for de fleste punktene og på straffeutmålingen, sa en smilende Ranke rett etter at dommen var avsagt.

Tingrettsdommer Torjus Gard hadde da brukt en drøy time på å lese opp den omfattende dommen i båtmeklersaken, og det ble ganske klart fort at det gikk mot at de fire ville bli funnet skyldige.

Tre eksamener på halvannen time

Røkke skrøt av sin forsvarer Ellen Holager Andenæs etter dommen, og sa at hun hadde fremstilt saken på riktig måte, men tingretten hørte ikke på henne.

Andenæs tok selv kystskippersertifikatet i Sverige, og viste til at det ikke var noen formelle krav, men opp til sensor selv å avgjøre hvordan eksamen skulle gjennomføres.

Men dommen slår fast at det finnes formelle krav til hva som skal gjennomgås i en slik eksamen, og Oslo tingrett mener det ikke er sannsynlig at Røkke og Valand klarte å gjennomføre disse 20 punktene på den halvannen timen de var på Røkkes kontor sammen med Pallin.

Denne halvannen timen er også den eneste kontakten som Pallin og Røkke skal ha hatt.

Tror ikke på Pallin

Retten mener også at Pallin opptrådte som offentlig tjenestemann da sertifikatene ble utstedt.  Retten tror heller ikke på at den svenske sjøfartsinspektøren bare mottok 4000 kroner for dette. De mener det er sannsynlig at han mottok en langt større andel av de 100 000 kronene som Røkke selv betalte for seg selv og sin butler, John Inge Valand.

Claes Pallins forsvarer, John Christian Elden, mente at journalistene i Dagens Næringsliv hadde provosert fram en ulovlig handling da de klarte å få utstedt et kystskippersertifikat uten å avlegge noen eksamen. Elden har pekt på at norsk politi ikke har lov til å provosere fram straffbare handlinger.

- Retten mener at det som gjelder for politiet ikke nødvendigvis gjelder for journalistene.

- Retten har fått inntrykk av at de ønsket å avdekke kritikkverdige forhold av samfunnsmessig betydning, sa sommer Torjus Gard, og viste til deres metoderapport som journalistene leverte før de ble tildelt SKUP-prisen.

Retten mener at alle fire har handlet med overlegg og at de visst hva de gjorde. Strengest straff fikk Claes Pallin og Erik Øye forde de ble dømt til ytterligere tre tilfeller av grov økonomisk utroskap.

Kjell Inge Røkke har allerede varslet at han reiser på en lengre båtferie med sin kone og sju måneder gamle sønn.

• Les Røkkes forklaring her.