Røkke går av

Trekker seg som styreformann i Aker ASA. Store lederutskiftninger i Aker-konsernene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjell Inge Røkke trekker seg som styreformann i Aker ASA. Konsernsjef Leif-Arne Langøy overtar ledervervet i styret, og har utpekt konserndirektør Bengt A Rem som ny daglig leder for Aker ASA, selv om Langøy fortsetter som konsernsjef.

- Ved å gå ut av denne posisjonen frigjør jeg tid til å bearbeide nye og spennende prosjekter for Aker. Noen av dem ser vi allerede har et betydelig potensial for verdiskaping, sier Kjell Inge Røkke i en børsmelding sendt Oslo Børs i dag morges.

Han har også sendt et brev til aksjonærene, der han forklarer sin avgang og tanker om fremtiden for Aker-gruppen. Les hele brevet her!

- I mine øyne er det en klar fordel for aksjonærfellesskapet, for selskapet og de ansatte, at jeg får bidra med det jeg tror jeg kan best: fokusert energi og kreativitet i utvalgte prosjekter, utdyper han.

Fortsetter i styret

Røkke vil fortsette som vanlig styremedlem i konsernet. Men konsernet varsler flere store endringer i lederstrukturen styrene for moderselskapet og og de øvrige Aker-selskapene.

Blant annet vil konserndirektør Martinius Brandal i Aker overtar sjefsstolen i Aker Kværner, mens Inge K. Hansen som sitter i stolen blir «prosjektskaper og pådriver i nært samarbeid med konsernledelsen i Aker».

- Frigjør energi

TREKKER SEG: Kjell Inge Røkke trekker seg som styreformann i Aker ASA. Konsernet varsler store endringer i lederstrukturen i alle Aker-selskapene. Foto: Scanpix
TREKKER SEG: Kjell Inge Røkke trekker seg som styreformann i Aker ASA. Konsernet varsler store endringer i lederstrukturen i alle Aker-selskapene. Foto: Scanpix Vis mer

- Den positive utviklingen i konsernet viser at vi har kommet langt på kort tid. Med sentrale spillere på plass i nye posisjoner skal vi frigjøre energi som vil løfte Aker til nye høyder, sier styreformann og konsernsjef Leif-Arne Langøy i Aker ASA.

Konserndirektør Geir Arne Drangeid sier til Dagbladet.no at konsernet vil komme med en stor mengde ytterligere informasjon i dag, og at endringene markerer en ny tid for Aker-konsernene.

- Ikke komfortabel

- Jeg tror nok Røkke ikke har vært komfortabel med å være bundet opp med alle de formelle delene som følger med jobben som styreleder. De fleste som kjenner ham ser på Røkke først og fremst som en ideskaper. Han ønsker å prioritere sin tid med mindre formaliteter, og være mer en idemotor, sier han til Dagbladet.no.


- Som vi ser det er vi kommet et stykke i Aker. Nå regrupperer vi for å ha videre full fart fremover. Som Røkke selv sier kommer han til å bli minst like aktiv i Aker som før, med det han kan best - nemlig med prosjekter og som pådriver og energigiver. Her vil vi ha full gass, sier Drangeid.

Kvinner inn i styrene

Styreendringene i Aker-selskapene er delvis motivert ut fra lovgivningen om å ha en kvinneandel på 40 prosent i styrene.

Blant annet er tidligere justisminister Hanne Harlem foreslått som nytt styremedlem i Aker ASA, mens finske Carola Teir-Lehtinen fra energigiganten Fortum også er ønsket som nytt medlem.

- Av Aker-selskapenes 37 styreverv vil vi ha 12 kvinner hvis instillingene følges under styrevalgene i mars. Vi vil da ha litt igjen før vi når 40 prosent, men vi er på god vei, sier Drangeid, som selv er foreslått som nytt styremedlem i Aker Seafoods.

Hemmelige Røkke-prosjekter

Drangeid vil ikke gå inn på hvilke konkrete prosjekter Kjell Inge Røkke ønsker å gi seg i kast med.

- Dessverre er disse prosjektene litt for hemmelige. Men det er verd å følge med i tiden fremover, sier han.

Men det jobbes med utvikling av nye Aker-selskaper så vel som viderutvikling av de allerede eksisterende selskapene.

Endringene som ble varslet i dag morges har foreløpig gitt positivt utslag på Aker-selskapenes aksjekurser på Oslo Børs.