Røkke gjør milliardkupp

PRAHA (Dagbladet): Skipsbygger Jens Ulltveit-Moe hadde kontrakten i lomma som skulle sikre ham MTW-verftet i Wismar i det tidligere DDR. Men han hadde ikke gjort regning med Kjell Inge Røkke, som på overtid bød 110 millioner kroner over for Europas mest moderne skipsverft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Røkke tirsdag sender sin ferske direktør for den nye skipsbygningsdivisjonen i Aker RGI, Otto Søberg, til Tyskland for å presentere sine planer for MTW Schiffswerft Wismar, er sjefen for Ulltveit-Moe gruppen redd for at løpet er kjørt.

Direktør Søbergs navn skrives med gullskrift i regjeringskontorene både i Bonn og i den østtyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Som Kværners mann kjøpte og utviklet han det nederlagsdømte verftet i Warnemünde til en mønsterbedrift med 2000 ansatte.

Skuffet

Når delstatens næringsminister Jürgen Seidel tar imot Søberg i Schwerin, er det gamle kjente som møtes.

- Tyskerne har oppført seg merkelig, sier en skuffet Ulltveit-Moe til Dagbladet.
Inntil nyheten om budet fra Røkke og Aker RGI lekket ut i tysk presse, var Ulltveit-Moe sikker på at kontrakten var hans for 53 millioner mark (vel 217 millioner norske kroner).

Røkke tilbyr nå 80 millioner mark, som er 27 millioner mark (110 millioner kroner) mer. Trolig er Røkkes bud i realiteten enda høyere, da han opererer med en garanti om å beholde 1550 arbeidsplasser, som er betydelig flere enn det den norske konkurrenten lover.

- I løpet av fire måneder har vi sammen med dagens eiere utviklet en detaljert kjøpekontrakt på over 80 sider. Så skjer dette, sier Ulltveit-Moe.

Om rivalen Røkke, legger Ulltveit-Moe til:

- Jeg er vant med at han skyter fort og hardt fra hoften. Når han byr så mye høyere, har han vel sett noe jeg ikke har fått med meg.
Etter at han for noen uker siden hadde fått ja fra styret i majoritetseieren BvS i verftet, hadde Ulltveit-Moe all grunn til å tro at han hadde nedkjempet sin hittil eneste konkurrent, som var en tysk interessent.

Protester

Men protestene strømmet inn mot vedtaket i majoritetseieren BvS (Bundesanstalt für vereinigungsbedingten Sonderaufgaben), som er en etterfølger av Treuhand-stiftelsen, som administrerte privatiseringen av stat- og partieiendom i det tidligere DDR.

BvS eier 51 prosent av Wismar-verftet, mens regjeringen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern sitter på 49.

En allianse av kommunister, sosialdemokrater og kristeligdemokrater ropte opp om skandale og diktat fra Bonn. Direktør Ulltveit-Moe innrømmer at han møtte stor skepsis fra de ansatte da han for en måned siden la fram sine planer for kombinert bygging av skip og installasjoner til offshore-virksomheten.

I denne situasjonen kom Røkke med sitt kjempebud.

Direktør Ulltveit-Moe har nå åtte dager på seg til å vurdere om han skal gå høyere i duellen med giganten Aker RGI.