Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke god for 5 mrd.

Kjell Inge Røkke (41) handler som om han var Norges rikeste, men har i realiteten et stykke igjen til toppen: Med en formue på minst 5 milliarder kroner har han råd til aksjene i Kværner, men ikke til å raide selskapet alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ber om samarbeid

Nøyaktig hvor mye Kjell Inge Røkke er god for, vet nok bare han selv og hans aller nærmeste. Aker RGI eier han gjennom TRG-gruppen, som ender opp i De nederlandske Antillene. Derfra slipper minimalt med informasjon ut.

Ikke rikest

En beregning Dagbladet har gjort, viser at Røkke netto sitter igjen med verdier på 3,5 milliarder kroner i Aker RGI. I tillegg har han et sted mellom 1 og 2 milliarder i privat formue. Samlet blir dette rundt 5 milliarder kroner. Norges rikeste var i 1999 reder Arne Wilhelmsen med 12 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Stor gjeld

Røkkes verdier i Aker RGI fordeler seg slik:

  • Kassabeholdning: 6,3 milliarder (pr. 31.12.1999).
  • Midler frigjort ved salg, samt renter: 1 milliard.
  • Salgbare eiendeler i Aker RGI, fratrukket gjeld: 1,1 milliarder.

Totalt blir dette 8,4 milliarder kroner. Men Røkke sliter også med stor gjeld etter Aker-raidet:

  • Første avdrag til Sparebanken NOR og DnB (betalt): 2 milliarder.
  • Andre avdrag: 2,9 milliarder.

I sum gir dette Røkke 3,5 milliarder kroner i pluss. Anslaget er basert på bokførte verdier, og må betraktes som konservativt.

Låner av Røkke?

Når gjelda er betalt, sitter altså Røkke igjen med 2,4 milliarder kroner i rene penger i Aker RGI. Skal han hente ut den siste 1,1 milliarden, må han selge eiendeler i konsernet. Han har også anledning til å låne seg til enda større handlekraft, eller bruke av sin private formue.

Verdiene er imidlertid store nok til at Aker Maritime kan finansiere oppkjøpet i Kværner gjennom en rettet emisjon mot Aker RGI. Selskapet kan trolig også låne penger av Røkke, uten at det byr på de helt store problemene.

- Det foreligger i dag ingen planer om å finansiere aksjeinvesteringen i Kværner gjennom Røkke, sier informasjonssjef Torbjørn Andersen i Aker Maritime til Dagbladet.

Han hevder signalene fra banker i inn- og utland er så positive at utfordringen heller blir å velge hvem som skal låne dem penger. Trolig spres risikoen på flere, og Andersen utelukker ikke at utenlandske banker vil stå sentralt.

Aker Maritime framlegger sine resultater for 2. kvartal 4. august.

- Vi håper å kunne svare på de fleste spørsmål da, sier Andersen.

HOLDEN MANN: Kjell Inge Røkke har til smør på maten. Det har også kjæresten Celina Midelfart...
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media