Røkke gruer seg ikke

Kjell Inge Røkke gruer seg ikke til korrupsjonssaken, som starter i Oslo tingrett om en måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men forstår ikke hvorfor Oslo tingrett må bruke hele seks uker på å behandle denne saken.

Til Dagbladet sier Røkke dette om rettssaken som starter 2. mai, og hvor han må svare på tiltalen om bestikkelser og falsk forklaring i forbindelse med at han skaffet seg skippersertifikat:

-  Jeg har bevisst ikke kommentert grunnlaget for denne saken, men det er greit for meg at den nå kommer opp etter tre år. Jeg ser at Erik Fallo (tiltalt for giftdrap, red.anm.) slapp med ti dager i retten, mens de har satt av seks uker til min sak. Det sier jo litt om entusiasmen i rettsapparatet for min sak.-  Vil du sitte i rettssalen under hele saken?

-  Det vet jeg ikke, men jeg skal vise retten respekt og verdighet, og jeg har ingen problemer med å stille opp.

Begeistret krigshelt

Røkke glitret med sin tilstedeværelse på to generalforsamlinger i går der han av en håndfull tilårskomne aksjonærer ble hyllet som Norges største industrileder.

Tidligere advokat og krigshelt Erik Gjems-Onstad (83), som tidligere har vært skeptisk til Røkkes manøvrer, var i går bare begeistret:

-  Jeg kjøpte aksjer i Kværner i tillit til Almskog. Det var en tabbe. Så fikk vi runden med Yukos. Nå vet vi hvordan det gikk. Jeg vil sammenlikne Røkke med Olav Thon og Olav Selvaag. Det han har utrettet med Aker og Kværner, er bare helt utrolig. Røkke, du er et fenomen. You are a man!Det siste utsagnet fra Gjems-Onstad var myntet på Røkkes brev til aksjonærene, hvor han tar utgangspunkt i Rudyard Kiplings berømte dikt «If».

 TOK BØLGEN:  Generalforsamlingene i Aker og Kværner hyllet Kjell Inge Røkke i går, mens valgkomiteens leder, Knut Traaseth, takket for seg med å gi en redningsvest i gave til Røkkes sønn. Foto: Bjørn Langsem
TOK BØLGEN: Generalforsamlingene i Aker og Kværner hyllet Kjell Inge Røkke i går, mens valgkomiteens leder, Knut Traaseth, takket for seg med å gi en redningsvest i gave til Røkkes sønn. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Forfatteren av «Jungelboken» har tydelig inspirert Røkke, særlig det snart 100 år gamle diktet om hva hans lille babysønn må gjøre for å bli et helt menneske, «a Man».

-  Selv må jeg bare innrømme at jeg aldri vil kunne vokse opp til «a Man» i Kiplings bilde. Men jeg tror Aker som system har det som skal til, avsluttet Røkke sitt brev.

Suksess

Røkkes største egenskap, blir det sagt, ligger i hans kreativitet når det gjelder selskapsstruktur. Hans refinansiering og reorganisering av Aker og Kværner har vært en opptur. Men noe utbytte fikk han ikke delt ut i går, selv om han aldri så mye ville. Minoritetsaksjonærene stoppet det fordi de ikke har fått sitt endelige oppgjør.

-  Det beklager jeg. Vi skal gjøre opp for oss i cash med renter og arbeide for at det blir utbytte neste gang. -  Kom suksessen raskere enn du hadde ant etter likviditetsproblemene?

-  Nei, vi som er vant til å være på sjøen, vet at det kan komme en ny bølgetopp når som helst.Nå leder Røkke et globalt industriselskap med 41 000 ansatte. I går ga han mye ros til alle sine medarbeidere, og spesielt til konsernsjef i Aker, Leif-Arne Langøy.

Selvkritikk

I brevet til aksjonærene tar han selvkritikk:

-  For egen del kan jeg tilføye at mine groveste feilvurderinger har jeg gjort alene. Jeg har glemt å lytte. Jeg har glemt å søke råd. I Aker skjer dette heldigvis sjelden. Selskapet har et sterkt styre og en kraftfull ledelse.

De som står Røkke nær, hevder at mannen er blitt roligere i sitt vesen det siste året. I en periode var han på kontoret nærmest døgnet rundt og ustoppelig i sine krav.

Nå har han lyktes som industrileder og er lykkelig på hjemmebane.
Vant baby-saken - og fikk redningsvest til sønnen

Kjell-Inge Røkke seiret i går i baby-saken mot Se og Hør. Og fikk med hjem en redningsvest til den lille sønnen.

- Jeg har regnet ut at den nyfødte ble unnfanget i den mest hektiske perioden for et år siden. Det sier mye om styreformannens effektivitet! sa Knut Traaseth, avtroppende leder av valgkomiteen.

Det var 7. desember i fjor at ble Røkke pappa for tredje gang. Hans snart fire måneder gamle sønn, som ennå ikke har fått noe navn, har fått mye av hans oppmerksomhet. Røkkes kone, den tidligere politikvinnen Anne Grete Eidsvig, med erfaring som livvakt for kronprinsparet, har fått ektemannen til å slakke ned på turbokjøret.

- Arbeider du mindre nå enn før?

- Tja, jeg har hatt pappapermisjon siden januar.

- Trives du i farsrollen?

- Nå er ikke dette noen ny rolle for meg, men jeg har det bra, sier Røkke, som har en voksen sønn og datter fra sitt første ekteskap.

Den lille familien på tre har tilbrakt mye av vinteren i hyttepalasset på Oppdal. Med bredbånd, mobil og privatfly og helikopter kan han likevel delta på mange møter i kontorene på Aker Brygge.

Se og Hør

Kjell Inge Røkke driver en kontinuerlig kamp i rettsapparatet hvis han føler at han eller selskapene har interesser å ivareta. I går vant han en ny seier over Se og Hør i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Han vant fram med sin klage over et oppslag om at han nøt pappapermen på Oppdal sammen med sin nyfødte sønn, illustrert med bilde av en baby.

- Jeg er ikke overrasket over seieren, dette er nok et eksempel på dårlig etikk og mangel på folkeskikk , sier Røkke.

Dette er andre gangen Røkke tar Se og Hør for brudd på god presseskikk.

Kølapp hos øyelegen

I sin klage ber han utvalget vurdere hvor grensen for barns rettigheter og krav på beskyttelse går.

Bladet hevdet at babybildet var merket «illustrasjonsfoto».

- Når Se og Hør påstår at merkingen er gjort med store bokstaver både på forsida og inne i bladet, må nok bladets lesere (og alle vi andre) trekke kølapp hos øyelegen, skrev Røkke.