AKSJER: Kjell Inge Røkkes Aker har fått det tøft etter at oljeprisen stupte. Men blir det opptur i olje igjen kan han bli rikere enn noen gang. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
AKSJER: Kjell Inge Røkkes Aker har fått det tøft etter at oljeprisen stupte. Men blir det opptur i olje igjen kan han bli rikere enn noen gang. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

Røkke har ikke truffet helt

Kjell Inge Røkke har tapt 3,7 milliarder på ni måneder. Nå skal det spares hundrevis av millioner. Og nytt privatfly er avbestilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Siden i fjor sommer har Røkkes Aker ASA-aksjer falt som en russer i innspurten på femmila. Rundt 3,7 milliarder kroner er borte, skriver Finansavisen i dag.

Den dramatiske nedturen i hele oljenæringen har rammet Røkke ekstra hardt. De fleste store Aker-engasjementene, bortsett fra Ocean Yield, har falt betydelig mer enn Oslo Børs.

I alt som er kommunisert fra selskapet de siste årene er det lagt opp til et utbytte som i det store og hele skal gi hovedeieren en kontantutbetaling på en halv milliard kroner hvert eneste år.

Røkke eier nesten 68 prosent av Aker (selskapet har en børsverdi på 12 milliarder kroner). Det har gitt en halv milliard kroner i utbytte, rett inn på konto, hvert eneste år, i en lang rekke av år. Det var for godt til å være sant, skriver avisen.

Nå kuttes utbyttet og Aker skal kutte kostnader.

Kutter kostnader Aker har annonsert et program for å kutte kostnader. Et nytt og mer moderne privatfly er avbestilt. Lederne vil ikke få lønnsøkning i år, og lønninger ellers vil justeres i takt med inflasjon. Bonusene vil være på nivå med tidligere år. Og styret vil vise måtehold.

Analysesjef Frederik Lunde i Carnegie mener Aker ASA står godt rustet til det som måtte komme. Av penger som kommer inn, er først og fremst utbytte fra selskapene som Aker har eierandeler i. Her skal det rulle inn 750 millioner kroner årlig.

Av penger som ruller ut er kostnadene til kontorene på Aker Brygge, de ansatte og privatflyet - drøyt 200 millioner kroner. I tillegg kommer rundt 300 millioner kroner i løpende renter, skriver avisen.

Til slutt kommer utbytte til Akers egne aksjonærer. Og med den modellen som konsernsjef Øyvind Eriksen la frem forrige uke, kuttes denne kraftig, kanskje ned til 300 til 400 millioner kroner.

Vil øke i Det norske og Aker Solutions? Dersom Lunde skal spekulere, vil han anta at Aker kan selge seg ned i eiendomseksponeringen. Det er mange muligheter. Akers juvel er Fornebuporten. Mye er bygget og det meste er allerede leid ut. Det er bare spørsmål om hvilken pris en kjøper er villig til å gi. Dessuten kan Aker ta kontanter ut av forvaltning.

- Å kjøpe mer av Aker Solutions er det mest åpenbare, spør du meg. Her har kursen halvert seg på halvannet år, og Aker ASA økte eksponeringen i november 2013 på kurs 115 kroner.

- Da blir Aker enda mer olje og oljeservice?

- Kjøp billig, selg dyrt. Det er en floskel, men det er tross alt Aker ASAs primæroppgave, sier Lunde til Finansavisen.

Og det er konklusjonen fra flere analytikere. Hvis Aker gjør som Aker sier, blir hovedeieren tvunget inn i et solid veddemål på olje og oljeservice. When in trouble, double.

Røkke må gå tyngre inn i Det norske, og vil trolig vekte seg opp i oljeservice. Svinger oljeprisen opp igjen, vil Røkke bli rikere enn han noen gang har vært. Dersom oljealderen er over, kan han ha sine beste år bak seg.

Flere nyheter Olav Thon kunne solgt til Fredriksen, men tapte 50 mill.
Hegnar: - Nå spretter Baltzersen champagnen
Sjokkmelding fra norsk industri