2007: Staten og Wallenberg-sfærens inntog i Aker Solutions i 2007 betød penger i kasse for Røkke og Aker ASA. Nå fører aksjetransaksjoner til at det startes to granskinger. Fra venstre: Kjell Inge Røkke og Saab-sjef Åke Svensson. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
2007: Staten og Wallenberg-sfærens inntog i Aker Solutions i 2007 betød penger i kasse for Røkke og Aker ASA. Nå fører aksjetransaksjoner til at det startes to granskinger. Fra venstre: Kjell Inge Røkke og Saab-sjef Åke Svensson. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Røkke har ingen interesse av å delta i ordskiftet

Vil ikke selv kommentere spekulasjoner om korrupsjon og dumping av «problemaksjer» til staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste dagene har Kjell Inge Røkke og Aker-systemets handel med aksjer blitt sterkt kritisert.

Men det er lite trolig at finansmannen selv kommer på banen for å imøtegå spekulasjoner om politisk korrupsjon og at han dumper problemaksjer over på staten.

- Røkke har ingen interesse av å delta i dette ordskiftet som pågår, sier AKer ASAs kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid til Dagbladet.no.

Ikke detaljert
Røkke kontrollerer både Aker ASA og Aker Solutions. Staten er storaksjonær i Aker Solutions, med 30 prosent eierskap. Torsdag forrige ble det kjent at flere aksjeposter til en verdi av 1,9 milliarder kroner ble solgt fra Aker ASA til Aker Solutions.

Selv mener statsråd Sylvia Brustad at departementet 30. april bare ble orientert om handelen, ikke detaljene i avtalen.

Saken skaper bekymring i Arbeiderpartiet, bare et halvt år før stortingsvalget der næringspolitikk blir et sentralt tema.

- Påstanden er jo at Røkke har gjort noe som bare tjener ham og ikke Aker Solutions, der staten er deleier. Det er alvorlig, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler til Dagbladet.no.

- Ryddige
Røkke og Aker ASA mener på sin side at transaksjonene er uproblematiske.

- Vi har lagt stor vekt på å være ryddige i alt vi foretar oss, sier Drangeid til Dagbladet.no.

FRYKTER RØKKE SKADER REGJERINGEN: Stortingsrepresentant og Oslo Ap-leder Jan Bøhler mener saken kan skade regjeringens og eierskapspolitikkens renomé. Foto: ROBERT S. EIK/Dagbladet
FRYKTER RØKKE SKADER REGJERINGEN: Stortingsrepresentant og Oslo Ap-leder Jan Bøhler mener saken kan skade regjeringens og eierskapspolitikkens renomé. Foto: ROBERT S. EIK/Dagbladet Vis mer

Det har kommet sterk kritikk av samarbeidet mellom Røkke og regjeringen i kjøpet av aksjer i Aker Solutions. Han aviser spekulasjonene om politisk korrupsjon, som ble fremsatt av Høyres finanspolitiske talsmann i NRKs programpost «Politisk kvarter».

- Bommert
- Aker er en stor arbeidsgiver langs kysten og vi spiller en stor rolle i mange lokalsamfunn. I den forbindelse er vi regelmessig i kontakt med de fleste politiske partier. Men å kalle korrupsjon syns jeg blir noe drøyt, sier Drangeid.

Sylvia Brustads varslede gransking gjør ikke at Røkkes medarbeidere mister nattesøvnen.

- Vi har opptrådt ryddig i denne saken og det føler vi oss overbevist om at man vil finne i denne granskingen.

Datterselskap
Dagens Næringsliv fortalte i dag at motparten til Aker ASA under aksjehandelen var Aker Solutions AS, et datterselskap av Aker Solutions.

Dermed utløste det ikke aksjonæravtalen, som statens styrerepresentant Berit Kjøll kunne slått i bordet med for å sikre en avstemning om saken.

- Hvorfor valgte partene å la dette datterselskapet gjøre handelen?

STAT OG KAPITAL: I 2007 investerte den norske stat over seks milliarder for å bli storaksjonærere i Aker Kværner (nå Aker Solutions). I dag har aksjene stupt i verdi og de siste transaksjonene vekker debatten om statlig eierskapspolitikk til live. Foto: Scanpix
STAT OG KAPITAL: I 2007 investerte den norske stat over seks milliarder for å bli storaksjonærere i Aker Kværner (nå Aker Solutions). I dag har aksjene stupt i verdi og de siste transaksjonene vekker debatten om statlig eierskapspolitikk til live. Foto: Scanpix Vis mer

- Det må Aker Solutions svare for selv, sier Drangeid.

- Vanlig praksis
Kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Aker Solutions opplyser til Dagbladet.no at dette er vanlig praksis.

- Bakgrunnen for at det er Aker Solutions AS som har vært motpart er at vi har organisert olje- og gassvikrsomheten vår i dette selskapet.

- Når ble eierne, blant annet staten, første gang informert om handelen?

- Vi ber om forståelse for at vi ikke vil gå inn på dette. Nå pågår det to granskinger og vi vil bidra til den og avvente resultatet, sier Lindbæk, med henvising til Aker ASAs egen gransking og Brustads varslede gransking.

Arbeidsro
- Hvordan kan det skade granskingen at dere forteller hva som har skjedd i denne saken?

- Nå må de få arbeidsro og anledning til å sette seg inn i sakens fakta, sier kommunikasjonsdirektøren.

Det er flere uavklarte spørsmål om hva som har skjedd i forkant av handelen på 1,9 milliarder. Blant annet knyttet til fastsettelse av verdi på aksjene.

På flere spørsmål har i dag Aker ASAs talsmann Drangeid henvist til Aker Solutions for svar. Lindbæk avviser på sin side at ønske om ikke å kommentere skyldes en munnkurv i saken.

ÅPNER GRANSKING: Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) starter full gransking av akjetransaksjonene til en verdi av 1,94 milliarder kroner. Foto: Scanpix og Bjørn Langsem/Dagbladet
ÅPNER GRANSKING: Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) starter full gransking av akjetransaksjonene til en verdi av 1,94 milliarder kroner. Foto: Scanpix og Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Nei, det har vi ikke. Men vi ønsker ikke å prosedere saken i media.