Røkke håver inn milliarder

Lerøy Seafood sluker Havfisk og Norway Seafoods. Det er god butikk for Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Torsdag ettermiddag ble det kjent at Lerøy Seafood Group ASA har inngått avtale med Aker Capital AS og Aker Capital II AS om å kjøpe 53.501.793 aksjer i Havfisk ASA, samt 62.293.254 aksjer i Norway Seafoods Group AS,.

Lerøy har også forpliktet seg til å kjøpe ytterligere 1.026.632 aksjer i Havfisk fra Fausken Invest AS. Sistnevnte innebærer at Havfisks styreformann og Akers finansdirektør Frank O. Reite selger sine aksjer i Havfisk.  

Kjøpene representerer 64,4 og 73,6 prosent av den samlede aksjekapitalen i hhv. Havfisk og Norway Seafoods, og omfatter den samlede aksjebeholdningen til Aker Capital AS, Aker Capital II AS og Fausken Invest AS i disse selskapene.

Lerøy, som fra før er verdens nest største produsent av atlantisk laks, utvider dermed virksomheten ved å satse på hvitfisk.  

Eriksen: - En anerkjennelse Transaksjonene forutsetter at Nærings- og fiskeridepartementet og konkurransemyndighetene godkjenner transaksjonene.  

- Aker har mottatt og akseptert et tilbud fra Lerøy om å selge sine aksjer i Havfisk og Norway Seafoods. Dette er en anerkjennelse av både fangstselskapet og foredlingsselskapet fra en ledende eksportør av sjømat fra Norge, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker i en kommentar.

Aker har vært industriell eier i norsk fiskeri siden 1996, og Eriksen konstaterer at eierskapet videreføres av en industriell eier med ambisjoner for norsk sjømatnæring.   

- Eierskiftet føles vemodig, men åpner samtidig for muligheter. Aker har vært en god og langsiktig eier gjennom 20 år. Vi har forventninger til Lerøy som eier. Selskapene utfyller hverandre. Lerøy er ledende på laks, Havfisk gir tilgang på førsteklasses råvarer fra torsk, sei og hyse, og Norway Seafoods får en eier med kjernekompetanse på salg, markedsføring og distribusjon, sier konserntillitsvalgt Bjarne Kristiansen i Norway Seafoods i en kommentar.

Prislapp: 3,2 milliarder Lerøy har avtalt en kjøpesum på 36,50 kroner per aksje i Havfisk og 1,00 kroner per aksje i Norway Seafoods.

Aker har dermed solgt aksjer for over to milliarder kroner, hvorav ca. 1,6 milliarder kroner er regnskapsmessig gevinst. 

Kjøpesummen for aksjene betales ifølge Lerøy kontant etter at nødvendige regulatoriske godkjennelser er oppnådd.

Gjennomføringen utløser et pliktig tilbud for de resterende utestående aksjene i Havfisk på 36,50 per aksje. Lerøy har også til hensikt å gi et frivillig tilbud for de resterende utestående aksjene i Norway Seafoods på 1,00 per aksje. Prisen vil altså være den samme som Aker er tilbudt og har akseptert.

Det totale vederlaget for 100 prosent av aksjene i begge selskapene vil utgjøre 3,2 milliarder kroner.

Henter penger For å finansiere kjøpet vurderte selskapet en emisjon, og fredag morgen kan vi lese at et bruttoproveny på 2,2 milliarder kroner er hentet inn. Den rettede emisjonen består av fem millioner nye aksjer og salg av 300.000 egne aksjer til kurs 415 kroner per aksje.   Lerøy Seafood sluttet på 432 kroner torsdag, etter en liten oppgang.  

Emisjonen ble gjennomført gjennom en akselerert bookbuilding-prosess etter stengetid i går, og var «vesentlig overtegnet». Interessen oppgis som står både fra eksisterende aksjonærer og nye institusjonelle investorer.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo