Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke hevder Fougner har kostet staten dyrt

Kjell Inge Røkke legger fortsatt all skyld på statens styremedlem Else Bugge Fougner for at Aker Solutions har tapt på Aker Wayfarer.

 All Skyld:  Kjell Inge Røkke mener statens styremedlem Else Bugge Founger er skyldig i tapene på Aker Wayfarer.  Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
All Skyld: Kjell Inge Røkke mener statens styremedlem Else Bugge Founger er skyldig i tapene på Aker Wayfarer. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Akers redegjørelse til næringsminister Monica Mæland (H) om den omstridte Aker Wayfarer-avtalen er klar, skriver Finansavisen.

Over intet mindre enn 93 sider langes det ut i flere retninger, og særlig én person får så ørene flagrer: Else Bugge Fougner, statens styrerepresentant i Aker Kværner Holding (AKH). AKH forvalter Aker og statens felles eierskap i Aker Solutions på 40,2 prosent.

Kjell Inge Røkke og hans advokathær fastholder ifølge Finansavisen at det utelukkende var Bugge Fougner som stoppet en nullstilling av Wayfarer-avtalen våren 2010 gjennom sin innsigelse.

«Realiteten i dette (innsigelsen, red.anm.) var imidlertid at Bugge Fougner sa nei til en ønsket, gunstig transaksjon for Aker Solutions som var nøye utredet. Hun åpnet for en annen, mindre gunstig transaksjon,» heter det i redegjørelsen fra Aker.

Ugunstig for Aker
Aker Solutions solgte byggekontrakten for Aker Wayfarer til Aker for 205 millioner kroner våren 2009, og inngikk samtidig en 10-årig leieavtale for skipet, skriver Finansavisen.

På det tidspunktet gjensto rundt en milliard i investeringer for å ferdigstille skipet, før det ville generere årlige leieinntekter på 195 millioner kroner fra Aker Solutions de neste ti årene, totalt 1,95 milliarder.

Vilkårene i leieavtalen for Aker Wayfarer har i etterkant vist seg å ha vært gunstige for Aker, og følgelig ugunstige for Aker Solutions. Dette ble imidlertid klart allerede høsten 2009, og da tok ledelsen i Aker Solutions kontakt med Aker for å nullstille leieavtalen, mot dekning av Akers foreløpige verftskostnader på 24 millioner kroner. Aker sa ja, skriver Finansavisen.

Else Bugge Fougner besvarte ikke Finansavisens henvendelse i går.

Flere nyheter Fyrer løs mot Monica Mæland
Aker Solutions tilbakeviser påstander i DN
Aker Wayfarer-leie skyhøyt over markedet