Røkke i fri dressur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kjell Inge Røkke vil både være tøff, handlekraftig og godt likt. Han vil også bestemme hvor åpen han trenger å være om viktige forretningsmessige opplysninger, og han kaller sine kritikere for en «mobb» og «nesten pappskaller». Han vil kort og godt ha full kontroll, og ros i tillegg.
  • Også de forskjønnende selvportretter, slik som hans 20 minutter i beste sendetid på NRK torsdag kveld, er avslørende. Det er pinlig og privat når milliardæren furter fordi han ikke får tilfredsstille sine behov for store hytter, raske båter, flotte biler og privatfly uten at noen synes det er påtrengende og ganske parodisk. Det er også pussig at han ikke forstår at spørsmål vil bli stilt om igjen og om igjen så lenge han ikke vil svare eller legge fram den informasjonen som gjør det mulig å feste lit til det han sier om seg selv og sine hensikter.
  • Røkke har sikkert rett i at det bare er de relevante institusjoner og personer som etter loven har krav på å få svar på spørsmålet om hans personlige gjeld. Men det er like klart at han selv kan velge å legge disse opplysningene åpent fram. Det siste oppstyret om Røkke er utløst av at han ønsker å kjøpe opp hele Aker RGI og ta selskapet av børs. Det vil han gjøre for å slippe at minoritetsaksjonærer som Folketrygdfondet kritiserer hans utbyttedisposisjoner offentlig på åpne generalforsamlinger. Han vil også slippe unna Børsens informasjonskrav om de ulike finansdisposisjonene i selskapet. Dette kommer i tillegg til at hans egne private selskaper er registrert i skatteparadiser som ytterligere hindrer innsyn. Han vil altså være i fred både med pengebingen og gjelda si. Og så sier han at det bare er tull å snakke om at det er størknet svette som har skapt verdiene han vil spille med.
  • Det er påfallende mange på toppen i politikken, fagbevegelsen og næringslivet som har utstedt vandelsattest til Kjell Inge Røkke. Han selv ber om å bli bedømt for det han har gjort. Men hvis Røkke vil unngå å bli oppfattet som en raider, og slippe kritiske spørsmål om sitt samfunnsansvar, må han endre informasjonsstrategi.