Røkke i retten

Advokatene til bedrageritiltalte Kurt Thorsen kastet seg over Kjell Inge Røkke i København byrett i går. Før han vitnet, ble Røkke oppmuntret med klapp på kinnet av kjæresten Celina Midelfart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byggentreprenør Kurt Thorsens advokater ville vite om den norske finansmannen hadde fått utkast til referat fra politiavhøret i fjor høst, noe som kan være straffbart. Vanligvis skal alle som avhøres av politiet i straffesaker signere referatet side for side mens de ennå er i avhørsrommet.

Denne gangen har de danske etterforskerne gjort et unntak ved å fakse referatutkastet til Røkke i Oslo, for å la ham korrigere det før han fakset det i retur.

Dette dokumentet hadde Kjell Inge Røkke med seg i retten i går, noe advokatene fikk snusen i. De krevde det lagt på rettens bord og protokollført.

- Dette er vel strengt tatt mine private papirer, men hvis retten pålegger meg å legge dem fram, vil jeg gjøre det. Jeg er ikke opptatt av hemmelighetskremmeri, sa Røkke.

Celina oppmuntret

Kjell Inge Røkke ankom i går København byrett sammen med Celina Midelfart.

På venterommet, før Røkke ble kalt inn til vitneboksen, ble han oppmuntret av sin kjæreste som strøk ham varmt over kinnet. Hun fulgte nøye og engasjert med fra tilhørerplass.

Røkke fortalte i retten at han mislikte sterkt det hemmelighold som eksisterte rundt den bedrageritiltalte Kurt Thorsen da han ville kjøpe 40 prosent av aksjene i Gefion fra Aker RGI i desember 1998.

Kjell Inge Røkke, hans nære medarbeider og styremedlem i Aker RGI, Olav Revhaug, og deres advokat Bjørn Gabriel Reed, sa alle i byretten i går at de var blitt fortalt at det var det store og anerkjente danske forsikringskonsernet PFA som sto bak Thorsens aksjeoppkjøp.

- Skatteplanlegging

Alle fortalte at de fikk klar beskjed om ikke å røpe PFAs navn overfor noen.

- Det skulle skyldes at eiendomsinvesteringene var en del av et skattemotivert opplegg i forsikringsselskapene i Danmark, sa Røkke.

Finansmannen fortalte at han følte seg ukomfortabel over Kurt Thorsen og hemmelighetskremmeriet i saken.

Spania-prosjekt

I retten i går kom det også fram at Thorsen hadde forsøkt å få med Kjell Inge Røkke til å investere i Thorsens eiendomsprosjekter i Spania.

- Jeg svarte at vi måtte få denne transaksjonen helt i mål før vi snakket om andre ting, sa Røkke mens publikum i salen lo høyt.

Thorsen nekter straffskyld, men risikerer åtte års fengsel for dokumentfalsk og grovt bedrageri for fire milliarder.

VITNET: Røkke hadde kjæresten Celina i ryggen da han vitnet i Danmark i går.