Røkke i vitneboksen

I dag setter Kjell Inge Røkke seg i vitneboksen i København Byrett. Saken gjelder hans befatning med det danske skandaleselskapet Gefion.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKANDALEHISTORIEN

handler om falske sikkerhetsdokumenter for milliardbeløp, store eiendomsprosjekter, børsnoterte selskaper, en tidligere konkursrammet bygningsentreprenør, en utro forsikringsdirektør, en sentral elskerinne, upålitelige advokater, tidligere statsminister Poul Schlüter - og Kjell Inge Røkke.

Når den norske rikmannen, som han kalles i Danmark, setter seg i vitneboksen for å forklare sin befatning med saken i dag, vil mange lytte godt på hans versjon av historien.

SIDEN 17. NOVEMBER,

da rettssaken startet, har folk strømmet til København byrett for å høre om bygningsentreprenøren Kurt Thorsen (44), som ville skape Danmarks største eiendomsselskap og direktøren for PFA Byg, Rasmus Trads, som skal ha forsynt sin tidligere venn og kollega med falske garantidokumenter for mer enn fire milliarder danske kroner.

De to er tiltalt for dokumentfalsk og grovt bedrageri.

Kurt Thorsen, eller «Gale Kurt» som han også kalles, var særdeles aktiv på eiendomsmarkedet høsten 1998 og utover vinteren, men klarte lenge å holde seg skjult som kjøper av betydelige aksjeposter i de børsnoterte selskapene CVI International, Gefion og Norden, i tillegg til å erverve eiendommer i Danmark og Spania.

Kjell Inge Røkke ble en sentral aktør i avsløringen av den største danske bedragerisaken siden den godt kjente Nordisk Fjer-skandalen. Røkke hadde solgt sine private aksjer i det danske investeringsselskapet Gefion til Aker RGI, som videre fikk napp hos Kurt Thorsen. Kjøpsprisen for 40 prosent av Gefion-aksjene ble avtalt til 845 millioner norske kroner.

RETT FØR JULAFTEN 1998

sendte Aker RGI fornøyd ut en pressemelding der det ble fortalt at de hadde solgt Gefion-aksjene med en gevinst på 205 millioner norske kroner. Kjøper var det danske De Soto Equity ApS. I pressemeldingen fra konsernsjef Bjørn Rune Gjelsten sto det at Aker RGI trodde at kjøperselskapet ville bli en god aksjonær for Gefion.

Det gikk ikke mange dagene før Dagens Næringsliv spekulerte på om Kjell Inge Røkke eller Aker RGI hadde tette relasjoner til det mystiske selskapet De Soto Equity, noe som ble tilbakevist. Aker RGI-ledelsen ville likevel ikke fortelle hvem det var som sto bak selskapet, og begrunnet det med en konfidensialitetserklæring i kjøpsavtalen.

I januar i fjor begynte Kjell Inge Røkke for alvor å bli urolig for at Kurt Thorsen aldri ville bli i stand til å gjøre opp for aksjekjøpet.

Det kom fram i pressen at Kurt Thorsen var mannen bak De Soto Equity, en mann som tidligere hadde gått på en solid konkurs. Advokat Robert Koch-Nielsen, som hadde trukket seg fra et oppdrag for Thorsen, brøt sitt taushetsløfte og røpet at hans tidligere klient ennå ikke hadde betalt en krone for aksjene han hadde kjøpt fra Aker RGI.

8. JANUAR 1999

lanserte Thorsen tidligere statsminister Poul Schlüter som kandidat til å bli ny styreformann i Gefion etter Kjell Inge Røkke. Fire dager seinere sier Schlüter at han likevel ikke vil stille som formannskandidat i Gefion. Han har luktet lunta.

Røkke hadde forgjeves forsøkt å få flere opplysninger om Thorsens samarbeid med PFA, men fikk aldri snakke med toppsjefen André Lublin.

13. januar reiste Kjell Inge Røkke til København for å forberede en ekstraordinær generalforsamling i Gefion - og for å møte Lublin ansikt til ansikt. Røkke var sint og urokkelig da han møtte Kurt Thorsen og hans nye advokat John Adamsen hos Thorsens venn, kunstneren Per Kirkeby i Hellerup. Den norske finansmannen krevde en selvskyldnerkausjon, signert av Lublin, som han samtidig krevde å få møte. Men Lublin var utilgjengelig. Den danske avisa Berlingske Tidende skriver at Røkke da truet med å avsløre alle handelens detaljer, også PFAs deltakelse.

Kjell Inge Røkke fikk en selvskyldnerkausjon, men ifølge Rasmus Trads forklaring seinere, skal den ha blitt skrevet falskt av ham selv mens Kurt Thorsen så på, noe Thorsen benekter. Det skal ha skjedd samme dag, altså 13. januar, i foajeen på Hotel Admiral.

SMELLVAKRE CARINA DILLONAIER (27)

vandret fram og tilbake utenfor. Hun er beskrevet av Ekstra Bladet som sexmodell i PFA-systemet hvor hun var overassistent og elskerinne for Trads. Hun er også blitt et av kronvitnene i straffesaken fordi hun skal ha sett hvem som kom og gikk inn til stedet hvor den falske selvskyldnerkausjonen til Kjell Inge Røkke ble skrevet. Selv oppholdt Røkke seg på dette tidspunktet på et annet hotell i den danske hovedstaden.

LØRDAG 16. JANUAR 1999

får Fondsbørsens formann Hans Ejvind Hansen et tips om at PFA-konsernet står finansielt bak Thorsen. Det blir umiddelbart igangsatt undersøkelser, og PFA-sjef André Lublin blir kontaktet. Han kjenner ikke til noe PFA-engasjement med Thorsen, men tar selv kontakt med Trads og Thorsen, som begge bestrider den sensasjonelle påstanden.

20. JANUAR SMALT BOMBEN

. Da ble det kjent at byggematador Kurt Thorsens planlagte comeback i dansk næringsliv hvilte på falske lånegarantier fra forsikringskonsernet PFA. Administrerende direktør Rasmus Trads (54) i PFA Byg erkjente dokumentfalsk for 800 millioner kroner, fikk sparken og ble meldt til politiet. Poul Schlüter med flere trakk seg fra sine verv i CVI International. Flere falske sikkerhetsdokumenter ble avslørt. Thorsen og Trads blir begge pågrepet og varetektsfengslet. Advokater som har vært rådgivere for Thorsen, må trekke seg fra sine firmaer, og ble seinere straffeforfulgt av politiet.

Aker RGI fikk solgt Gefion-aksjene uten tap i forhold til hva som ble betalt da aksjene ble kjøpt, men har rettet et erstatningskrav på 67 millioner danske kroner mot flere sentrale aktører i saken.