- Røkke kan ikke true meg

- Det nytter ikke å true regjeringen. Det tror jeg Kjell Inge Røkke er fullstendig klar over, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg oppfatter ikke uttalelsene på Dagsrevyen som trusler, sier Bondevik, til tross for Røkkes klare budskap: «Hvis ikke dere gir meg bedre rammevilkår, selger jeg Aker Maritime.» Konkret betyr det både tilgang til oljefelt i Nordsjøen og mer støtte til skipsbygging. Nesten 9000 norske arbeidsfolk er avhengige av offshoreselskapet som Kjell Inge Røkke kontrollerer gjennom Aker RGI.

- Tydelig språk

- Jeg kjenner Røkke godt nok til å vite at dette ikke er første gang han sier klart i fra. Han er en forretningsmann med et tydelig språk, men han er nok fullstendig klar over at det ikke nytter å true regjeringen. Trusler fører ikke fram hos meg, sier Bondevik. Han legger vekt på at «det er fornuftig med en dialog». Formålet er å finne ut om Aker Maritime kan få konsesjon for oljeboring på felt som oljeselskapene har vist liten interesse for. - Dette er fortsatt til vurdering, og tanken om dialog kommer fra Kristelig Folkeparti. - Vil regjeringen kreve garantier fra Røkke om at arbeidsplassene forblir i Norge? - Det vil jeg ikke kommentere, men hovedhensikten med dialogen er selvfølgelig å sikre norske arbeidsplasser.

Rammevilkår

I Olje- og energidepartementet tar statssekretær Erlend Grimstad (Sp) Røkkes utspill med stor ro. Departementet vil bruke de neste to månedene på å vurdere hva Aker Maritime kan gjøre på norsk sokkel. - Vi lar oss ikke presse. Det eneste som betyr noe for oss er hvilket aktørbilde som gavner norsk ressursforvaltning. Når Aker Maritime mener at de kan bidra med noe på norsk sokkel, skal vi vurdere det. Grimstad deler ikke Røkkes syn på at dårlige rammevilkår er årsaken til at Aker Maritime ikke tjener penger. - Det er et tankekors at det går dårlig for bedriftene til tross for investeringsboomen på norsk sokkel. Rammevilkårene kan selvsagt diskuteres, men årsaken til problemene for offshore- og verftsindustrien må også søkes i de kontraktsmessige forholdene mellom olje- og leverandørselskapene.

Hele bransjens krav

LO-leder Yngve Hågensen sier til NTB at Røkkes krav til Bondevik-regjeringen om bedre rammevilkår er hele bransjens krav, ikke bare Røkkes. - Jeg er mer opptatt av å gjøre Røkke til medspiller enn å slå handa av ham.