Røkke kan tape 300 millioner til

Kjell Inge Røkkes tvangsutløsing av småaksjonærene i Norway Seafoods var altfor lavt priset, og koster ham rundt 70 millioner kroner. Det slo Asker og Bærum herredsrett fast i går. En tilsvarende sak - om Røkke-selskapet Aker RGI - kan koste multimilliardæren opptil 300 nye millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det dreier seg om vel 1500 småaksjonærer i Aker RGI som har gått til sak, på samme grunnlag som de 300 aksjonærene som i går fikk medhold av herredsretten:

Prisen Røkke fastsatte på henholdsvis Norway Seafoods- og Aker RGI-aksjer var altfor lav.

I august 1999 tok Røkke Aker RGI av børs, og tvangsutløste de andre aksjonærene til en pris av 105 og 97 kroner for A- og B-aksjer. Men over 1500 småaksjonærer i Aker RGI gjorde opprør. De gikk først til namsretten for å hindre Kjell Inge Røkke i å kaste dem ut av selskapet, og deretter til rettssak for å få hevet prisen på aksjene Røkke skulle overta.

«Verdiløs»

- Vi har ennå ikke fastsatt hvilke krav vi skal gjøre gjeldende, det vil først skje etter at verdivurderingen av Aker RGI er ferdig, sier advokat Birger Nilsen, som har over 1200 av småaksjonærene som klienter.

Etter det Dagbladet forstår vil trolig den tekniske verdien minst ligge i størrelsesorden 170- 180 kroner, noe som igjen vil bety at Røkke kan risikere å måtte utbetale rundt 300 millioner kroner ekstra til småaksjonærene.

- Norway Seafoods-dommen i Asker og Bærum herredsrett er uhyre interessant også for mine klienter, fordi retten fastslår at det ikke er den aktuelle børskursen som skal legges til grunn ved tvangsutløsningen, men selskapets reelle verdi, sier Nilsen.

Han peker på at verdiene i Aker RGI seinere er blitt synliggjort, både ved salg, ved aksjekjøpet i Kværner og ved herredsrettens dom, som fastsetter verdien av Aker RGI-selskapet Norway Seafoods.

Knusende dom

Det er ennå uklart om den enstemmige - og for Røkke knusende - dommen i herredsretten vil bli anket.

Der ble Røkke dømt til å betale aksjonærene kroner 34,50 pr. aksje, som er nesten det dobbelte av de 16 kronene han ville betale. Småaksjonærene hevdet at den reelle verdien var nær 60 kroner.

Røkke tapte saken på alle punkter, og må også betale partenes saksomkostninger. Begge parter vil nå finlese premissene, før de tar stilling til en anke.

- Vi er uenige i domsutfallet, men tar dommen til etterretning. Vi vil nå studere dommen og domspremissene nøye og deretter ta stilling til spørsmålet om anke, sier Aker RGI-direktør Kaci Kullmann Five til Dagbladet.