Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke kan tape milliarder på kjøpet av oljeselskap

Da oljeprisen var over 100 dollar pr. fat i sommer, betalte Det norske oljeselskap 16 milliarder kroner for Marathon Oil Norge. Så stupte oljeprisen.

OLJEBOM: Kjell Inge Røkke kan tape milliarder på Dert norskes kjøp av Marathon Oil. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
OLJEBOM: Kjell Inge Røkke kan tape milliarder på Dert norskes kjøp av Marathon Oil. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 2. juni meldte Det norske oljeselskap at de kjøper Marathon Oils norske datterselskap for 2,7 milliarder dollar, drøye 16 milliarder kroner.

I sommer var Røkkes verdier i oljeselskapet på rundt 3,5 milliarder kroner, gjennom eierposten på 66,66 prosent i Aker ASA, som igjen eier 49,99 prosent av aksjene i oljeselskapet.

I går var posten verdt 2,1 milliarder, men når man trekker fra Røkkes andel av sommerens emisjon på 500 millioner dollar, blir verditapet på rundt 2 milliarder kroner for Røkke, skriver Finansavisen i dag.

Siden 2. juni har oljeprisen rast fra 109 til under 70 dollar pr. fat. Med Marathons sterkt fallende produksjonsprofil, er inntektene fra oppkjøpet helt avhengig av hvordan oljeprisen utvikler seg i 2014 og frem til 2017.

Kjempekjøp Oppkjøpet er blant de aller største av et norsk børsnotert selskap de seneste årene, og gigantisk for Det norske, som på det tidspunktet hadde en børsverdi på rett under 9 milliarder kroner.

- For oss er dette en fantastisk dag, sa den ferske sjefen Karl Johnny Hersvik, og la til at selskapet nå var fullfinansiert frem til den første oljen fra Johan Sverdrup-feltet i 2019.

Hersviks påstand om at selskapet er fullfinansiert ut 2019, når Johan Sverdrup-produksjonen kommer, begynner nå flere å stille seg tvilende til.

Oppkjøpet ble finansiert gjennom en bankfasilitet fra DNB, Nordea, BNP Paribas og SEB på 3 milliarder dollar. For å sikre den langsiktige finansieringen, gjorde selskapet i tillegg en emisjon på 500 millioner dollar, skriver avisen.

Aksjen stuper Bare i løpet av den seneste uken har aksjen falt 16 prosent, og stadig flere markedsaktører tror at det enorme låneopptaket i forbindelse med oppkjøpet, vil tvinge selskapet til å hente inn mer kapital.

Men verdifallet i seg selv er ikke det verste. Obligasjonslånebetingelsene sier at selskapets egenkapitalandel ikke kan falle under 25 prosent, og selv om selskapet holder betingelsene hemmelig i bankfasiliteten på 3 milliarder dollar, er det antatt at betingelsene er omtrent de samme.

- Det er stor tvil i markedet om dere er fullfinansiert frem til første olje på Johan Sverdrup. Er dere?

«Det er mange variabler som avgjør dette regnestykket frem til slutten av 2019 — oljeprisforventninger, produksjonsnivå, oppstart av nye prosjekter og nivå på leteaktiviteten for å nevne noen. Før skatt kontantstrøm fra drift reduseres etter fallet vi har sett i oljeprisen og dermed påvirker behovet for fremmedkapital», skriver selskapets pressekontakt Kurt Michelsen i en epost til Finansavisen.

Flere nyheter Nå er Buffett verdens nest rikeste mann
Blodrød merkedag for Fredriksen - Seadrill ned 100 mrd.
Frykter kollaps i Nordsjøen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media