- Røkke kan vente bråk

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Formann i Norges Fiskarlag, Oddmund Bye, lover et realt spetakkel dersom Kjell Inge Røkke får overta seks nye trålkonsesjoner fra Findus Hammerfest. Bye fnyser av Røkkes lovnader om kamp mot fiskefusk. - Han prøver bare å skape sympati for seg sjøl, sier Bye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeriminister Otto Gregussen skal om kort tid avgjøre om Røkke gjennom det RGI-kontrollerte Norway Seafoods skal få overta fem trålere og seks trålkonsesjoner i Hammerfest.

Får Røkke det som han vil, blir han eier av mer enn 10 prosent av den norske trålerkvoten.

Taktisk spill

I et utspill i Dagbladet i går sier Kjell Inge Røkke at han støtter de initiativ til skjerpet kontroll med fartøy og landanlegg for å «forhindre fiskejuks» som nå kommer.

Bye mener at Røkkes kamp mot fiskejuks bare er et taktisk spill i hans egen kamp for å få nye konsesjoner.

- Det var et svært høvelig tidspunkt Røkke kom på banen, og noen lar seg sikkert bløffe, sier Bye. Han lover bråk dersom Røkke får seks nye trålkonsesjoner.

- Det er klart fiskere kommer til å gjøre opprør dersom Røkke reiser til Finnmark og stjeler arbeidsplasser fra oss, sier Bye.

Også Senterpartiet advarer fiskeriminister Otto Gregussen mot å gjøre Kjell Inge Røkke til fiskerkonge langs kysten.

- Fiskeriressursene bør flere ha tilgang på. Derfor bør vi sikre spredt eierskap, sier lederen av næringskomiteen Morten Lund (Sp) til Dagbladet.

Dramatisk

- Trålerne skal eies av fiskere, ikke av industri. Det har vært gjort unntak fra dette, men dersom Røkke-selskapet får eie mer enn ti prosent, er det dramatisk. Det blir altfor mange trålere på én hånd, sier Lund.

Den forrige fiskeriministeren, Lars Peder Brekk (Sp), fastsatte en øvre grense nettopp ved ti prosent.

Får Røkke konsesjonene, blir han Norges største fiskebåtreder med til sammen 17 trålere og 18 kvoter.

- Etter min mening har Røkke allerede sju konsesjoner for mye, sier Oddmund Bye.

Hylles i Hammerfest

Fiskeriminister Otto Gregussen sier at det rent juridisk ikke er noe i veien for at Røkke kan ha 18 konsesjoner.

- Fiskeridepartementets direktiv til Fiskeridirektoratet er i dag at en person bare kan eie ni konsesjoner. Det vi må ta stilling til, er om vi skal endre direktivet. Vi må ikke endre noe regelverk, sier fiskeriministeren til Dagbladet.

Han sier han ikke har bestemt seg.

- Vi har hensynet til spredt eierskap på den ene sida, og hensynet til å sikre arbeidsplasser på den andre sida, sier Gregussen.

I Hammerfest gleder folk seg til at Kjell Inge Røkke og Norway Seafoods skal komme. Selskapet frister med investeringer på 130 millioner i fabrikkanleggene hvis de får overta Findus-flåten. Både ordfører Alf Jakobsen og direktør i Findus Hammerfest, Jan Fredriksen, er skjønt enige i at Røkke er det beste som har skjedd bedriften. Det mener også de ansatte.