Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke krever aksjer tilbake

Kjell Inge Røkke og Aker RGI tar trolig Gefion-aksjene sine tilbake etter skandalehandelen med danske Kurt Thorsen. På papiret er aksjene nå verdt 260 millioner kroner mindre enn da de ble solgt før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med den danske, ubemidlete kjøperen i buret og utsikter til en langvarig krangel om falske garantier, er Kjell Inge Røkke nå innstilt på å hente hjem aksjene Aker RGI solgte rett før jul i fjor.

- Det er ikke tatt noen endelig beslutning ennå, men det er sannsynlig at vi kommer til å tiltre pantet vårt, bekrefter Aker RGIs informasjonsdirektør Per Eikrem.

Blakk

Dermed skrives nok et kapittel i den selsomme historien om de danske Gefion- aksjene:

Kjell Inge Røkkes selskap TRG kjøpte 10. mars i fjor Gefion-aksjene for 150 kroner stykket.

19. august selges aksjene videre for samme pris til Aker RGI, hvor Røkke selv har full kontroll.

22. desember blir aksjene igjen solgt. Denne gangen på kreditt til det Kurt Thorsen- kontrollerte selskapet De Soto, som har frist til 1. april med å betale for seg. Pris: 177 kroner stykket.

Men kjøperen er blakk. Dermed er det trolig at Aker RGI igjen vil se seg om etter andre interessenter.

- Med det som nå har skjedd av avtalebrudd og liknende, er det mye som tyder på at vi har mer enn godt nok grunnlag for å tiltre pantet allerede nå, sier Per Eikrem.

Papirtap 260 mill.

Problemet for Aker RGI og Kjell Inge Røkke blir å få en like god kurs som sist. Gefion- aksjene ble i går handlet på Københavns Fondsbørs for rundt 120 kroner stykket, altså 30 kroner lavere enn hva Aker RGI betalte i august. For Aker RGIs post betyr det et papirtap på om lag 260 millioner kroner.

Akers aksjepost utgjør 40 prosent av aksjene i Gefion. En så stor eierandel gir normalt en ganske solid ekstrapremie per aksje, fordi det gir eierne solid innflytelse. Hvor stor premien er i dag, er analytikerne uenige om.

Vil se det først

Analytiker Henrik Schultz i DnB Markets tror det er større sjanse for å få solgt Gefion-aksjene med gevinst enn tap.

- Men først får vi se om Aker RGI får tak i Gefion-aksjene igjen. Jeg håper de får det. Skulle de ikke få aksjene tilbake, vil det nok en gang bli negativ oppmerksomhet rundt selskapet, sier Schultz.

- Det er uheldig for et børsnotert selskap med så uoversiktlig framtreden. Det ser veldig rotete ut, sier Schultz, som mener Aker RGI-aksjen er blitt vanskeligere og vanskeligere å følge.

Fra skrætsj

- Får Aker RGI aksjene tilbake, begynner de fra skrætsj. Veldig få vil ta i Gefion-aksjen nå, så de kan like godt putte den i skuffen og vente til det er blitt ro rundt saken, sier han.
- Men posten er ikke så stor at det er noe hastverk. Da er Scancem langt viktigere og større, sier en analytiker. Han venter ikke at Aker RGI får solgt Gefion-aksjene for noe særlig mer enn 150 kroner, sier Henrik Schultz.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling