- Røkke-lånet må granskes

Styremedlem i DnB og Gro Harlem Brundtlands venn, Ingjald Ørbeck Sørheim, krever nå en gjennomgripende gransking av Røkke-lånet. Dermed får Norges største bank mer å slite med enn å finne ut hvem det er som lekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DnB er ute i hardt vær. Alvoret i saken illustreres av at representantskapets leder, tidligere Statoil-sjef Harald Norvik, returnerte fra USA i går bare for å ta hånd om lekkasjesaken.

Full åpenhet

Ingjald Ørbech Sørheim, Gros tidligere statssekretær og nabo, ønsker å få fram i lyset alle aspektene rundt det største lånet som er gitt til en enkeltperson i dette landet. Røkke lånte 2,4 milliarder i DnB for å finansiere oppkjøpet av Aker RGI. I går kveld utdypet Ørbech Sørheim overfor Dagbladet hvorfor han på styremøtet i DnB i går ba om en uavhengig gransking.

Ørbech Sørheim er mannen som i et internt granskingsnotat som Finansavisen lørdag presenterte, utpekes som den som har lekket fortrolig informasjon fra styrebehandlingen av Røkke-lånet. Dette har Ørbech Sørheim tilbakevist på det kraftigste.

Kritikkverdige forhold

- Hvorfor mener du en uavhengig gransking er nødvendig?

- Blant annet fordi det er satt spørsmålstegn ved lovligheten av dette lånet og hvordan saksbehandlingen skjedde. Det er skapt en situasjon nå som må avklares og utluftes. Lekkasjene er bare én bit i den store sammenhengen. Alt henger sammen med alt, som en stor kvinnelig statsminister i Norge en gang sa, svarer Gros venn.

- Betyr det at du er blant dem som mener at det har foregått ulovligheter i forbindelse med innvilgelsen av lånet?

- Før jeg er løst fra taushetsplikten tør jeg ikke være mer presis enn det jeg nå har vært. Det er mange sider av denne saken som må ses på. Jeg bare konstaterer at framtredende jurister diskuterer i avisspaltene lovligheten av selskapsfinansierte oppkjøp, sier Ørbech Sørheim til Dagbladet.

- Men det faktum at du som styremedlem i DnB - med fullt innsyn i prosessen - faktisk mener det er nødvendig med en gransking, må jo bety at du mener det er sterkt kritikkverdige forhold bak innvilgelsen av dette lånet?

- I denne rare situasjonen jeg har kommet i, har jeg lite slingringsmonn på hva jeg kan si. Men jeg har foreslått det jeg har foreslått, og det står jeg for, sier Ørbech Sørheim.

Skader banken

Kredittilsynet har vurdert saken, og selv om det sterkt kritiserer saksbehandlingen i banken, mener tilsynet at det ikke har foregått ulovligheter.

- Holder det ikke at Kredittilsynet har gjennomgått saken?

- Jeg har ikke grunnlag for å vurdere Kredittilsynets arbeid, men i denne saken er det helt avgjørende å få renset luften. Da må alle forhold fram, inkludert beskyldningene mot meg, svarer Ørbech Sørheim, som i går var i Polyteknisk forening for å høre på sin gode venn Tormod Hermansen.

ALT HENGER SAMMEN:</B> Ingjald Ørbech vil ha en gransking av hele det omstridte Røkke-lånet.