Røkke må bla opp til småaksjonærene

Men de frykter at han er blakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for eventuelle påplussinger i retten frykter de tvangsutløste småaksjonærene i Aker Maritime at det kan bli vanskelig få ekstra penger ut av Kjell Inge Røkke.

I dag startet skjønnssaken i Oslo Tingrett hvor det skal bestemmes hvor mye Aker Maritime-aksjen var verdt da Kjell Inge Røkke tvangsinnløste de andre småaksjonærene i februar 2002.

Men etter all omtalen av Røkke-systemets gjeldsproblemer den siste tiden frykter nå småaksjonærene at det kan være lite å hente fra Røkke utover de 72 kronene per aksje som Røkke opprinnelig tilbød og som det finnes sikring for.

- Bekymret

- Vi er naturlig nok bekymret for om vi får pengene. Det virker jo som om Røkke har betalingsproblemer, sier Gudmund Bratrud i Analyse Invest til NTB.

Bratrud satt på 30.000 aksjer før tvangsinnløsningen, og karakteriserer Røkkes tilbud den gang som «et skambud». Han mener den reelle verdien på aksjen da tvangsinnløsningen skjedde var på det dobbelte.

Budet fra Røkkes selskap Aker RGI Holding ble ikke godtatt av 328 aksjonærer som til sammen representerte vel 1,9 millioner aksjer.

De 72 kronene tilsvarer børskursen Aker Maritime-aksjen hadde, men etter at Høyesterett tidligere i år slo fast at børskurs ikke kan brukes som verdifastsettelse, dreier skjønnssaken seg nå om hvordan de underliggende verdiene i selskapet skal vurderes.

Økte budet

Aker RGIs sakkyndige anslår nå at den verdien ligger i området fra 91,20 til 96,50 kroner per aksje, mens småaksjonærenes anslag ligger i området 130 kroner til 160 kroner. Forskjellen mellom Aker RGIs høyeste anslag og motpartens laveste utgjør dermed rundt 70 millioner kroner.

Det er opp til retten å vurdere de to partenes skjønn opp mot hverandre, og hver krone retten eventuelt plusser på de 72 kronene, betyr nesten 2 millioner kroner i utgifter for Røkke.

- Det er jo uansett veldig bra at Aker RGIs egne sakkyndige nå konkluderer med en verdi langt over tilbudet. Det viser jo bare hvor håpløst Røkkes utgangsbud var, konstaterer Bratrud.

(NTB)

<B>MÅ BETALE: Kjell Inge Røkke.