Røkke må stoppes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På pinebenken

  • I dag avgjøres skjebnen til Aker RGI. Fristen går ut for å godta eller forkaste tilbudet fra Kjell Inge Røkke om å kjøpe alle aksjene i selskapet. Hvis eiere av 90 prosent av aksjene takker ja, vil Røkke tvangsutløse resten og dermed bli eneeier av det tradisjonsrike konsernet. Det vil da ikke lenger være børsnotert, og eieren vil forvalte selskapet slik han selv ønsker uten innsyn fra offentligheten. Røkke vil da være hevet over vanlige regler om informasjon i næringslivet og ha frie hender til egne disposisjoner. Det er også hans egen begrunnelse for det han nå gjør.
  • De enkelte aksjonærene vil selvsagt foreta en økonomisk vurdering av Røkkes tilbud. Men dette oppkjøpet dreier seg om langt mer enn verdien på aksjene. Viktige prinsipper står på spill. Skal et så stort og viktig selskap være børsnotert og ha flere eiere, eller skal det være overlatt til en enkelt person, slik at han også står fritt til å selge unna deler av selskapet for å finansiere sitt eget oppkjøp?
  • Lederen av bedriftsforsamlingen i Aker RGI, Borger A. Lenth, har gått kraftig ut mot Røkkes planer, og hevder at et så stort selskap må være børsnotert. Det er vi enige i. Dette bør også være avgjørende når selskaper som Storebrand og Orkla i dag tar den formelle avgjørelsen om de skal selge sine aksjer. Dette dreier seg om spilleregler, tillit og eierstruktur i vårt næringsliv, og det må veie tungt for andre store aktører.
  • Konsernsjef Åge Korsvold i Storebrand har nylig kalt Kjell Inge Røkke en sjørøver som seiler under falsk flagg. Da vil det være direkte uansvarlig å la sjørøveren kjøpe seg fri tilgang til hele Aker. Mye tyder på at Røkke allerede har gjort seg avhengig av at oppkjøpet lykkes, slik at han kan betjene sine lån. Også Røkkes banker har spilt høyt. Men ingen fortjener av den grunn å bli reddet ut av den fella de selv har satt seg i.