Siden 2009 har Aker vært et industrielt investeringsselskap. Aker er eier, mens den daglige driften tilligger porteføljeselskapene. Åtte av disse er noterte på Oslo Børs. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.
Siden 2009 har Aker vært et industrielt investeringsselskap. Aker er eier, mens den daglige driften tilligger porteføljeselskapene. Åtte av disse er noterte på Oslo Børs. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.Vis mer

Kjell Inge Røkke og Aker

«Røkke meg her, og Røkke meg der»

Alt i Aker-systemet handler ikke om Røkke og Øyvind Eriksen, klager Aker-sjef Eriksen selv.

(Finansavisen.no): - Undrenes tid er ikke forbi. Jeg vet ikke hvilke odds det ville gitt at en Aker-sjef skulle komme og snakke om corporate governance, sa Aker-sjef Øyvind Eriksen til deltakerne på Forum for eierskap og selskapsstyring onsdag.

- De av dere som viste oss tillit har fått god verdistigning fra januar 2009 til i dag: 22 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning. Vi innser at det neppe hadde vært mulig uten å gjenopprette tillit til nettopp eierstyring og selskapsledelse i Aker, sier han ifølge Finansavisen.

Sjef siden 2009

Eriksen har vært konsernsjef i Aker ASA siden 1. januar 2009.

- Bildet i media synes til ­tider å være at Kjell Inge og jeg bestemmer det aller meste. Eller som min gode forretningspartner sier etter å ha bladd gjennom avisene: «Røkke meg her, og Røkke meg der», sier Eriksen til Finansavisen.

Men slik er det ikke, bedyrer konsernsjefen.

- Ansvaret for driften tilligger styret og driften i hvert portefølje­selskap, sier han.

- Var det en del av planen da du tiltrådte å forvandle corporate ­governance i Aker?

- Hvordan vi skulle organisere og drive Aker var et tema som vi hadde grundige diskusjoner om før jeg ble konsernsjef. Da jeg startet, var oppgaven å gjennomføre de endringene som vi var enige om, sier Eriksen til avisa.

Intern deal i 2019

Siden 2009 har Aker vært et industrielt investeringsselskap. Aker er eier, mens den daglige driften tilligger porteføljeselskapene. Åtte av disse er noterte på Oslo Børs.

- Etter påskebråket med regjeringen påsken 2009 har vi gjort vårt ytterste for å unngå kjøp og salg av virksomheter mellom Aker-selskaper, sier Eriksen.

Det var da Kjell Inge Røkke og næringsminister Sylvia Brustad kranglet i full offentlighet.

- Nærstående transaksjoner var et slags varemerke for Aker i tidligere tider, sier Eriksen, ifølge Finansavisen.