Røkke mot veggen i NRK

Kjell Inge Røkke fikk 50 minutter på NRK til å svare på tre enkle, viktige spørsmål. Han svarte ikke på noen av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Røkke sier han har en visjon. Men hva denne visjonen er, utover å tjene penger, svarte han ikke på.
  • Røkke må lånefinansiere oppkjøpet av Aker RGI. Svar på om han vil bruke Aker RGIs kasse til å betale ned lånene, fikk vi ikke.
  • Hva han vil gjøre med Aker Maritime og selskapets mange tusen arbeidsplasser, er like ubesvart. Han understreket imidlertid overfor Dagbladet at «ingen underliggende bedrifter vil bli berørt av oppkjøpet».

Vakkert selvportrett

Bak sitt mahogniskrivebord og med Romsdalstindene i bakgrunnen fikk finansmagnaten Kjell Inge Røkke 23 minutter til å gi norske seere sitt bilde av seg selv på NRK i går. Mens han i studio framsto som den tøffe og handlekraftige personen han omtalte seg selv som, var det en mer ydmyk og lutrygget Røkke som møtte pressen etter showet.

- Jeg gjør sikkert masse feil. Og jeg skulle sikkert spist brunost og kjørt 2CV. Men det må være for lov for meg å være annerledes, sier Røkke, som føler seg mobbet.

- Jeg er bare et menneske jeg også. Kritikken går inn på meg og jeg føler meg urettferdig behandlet,

Han er uenig i at innslaget NRK hadde laget var Røkke slik han ser seg selv.

- Fire timers opptak ble 23 minutter. Det var nok mye der jeg skulle sagt annerledes. Det er feil å si at dette var meg i egne øyne. Og det blir nok lenge til neste gang jeg står fram på denne måten, sier Røkke.

Uklok

Røkkes opptreden i det strengt regisserte programmet, endret ikke en tøddel på folks vurderinger av Røkkes troverdighet som industrieier.

- Dette hadde jeg hørt før, sier støttespiller Yngve Hågensen.

- Dette var ikke til å bli særlig klok av, sier hans fremste kritiker, direktør i Folketrygdfondet, Tore Lindholt.

Troverdigheten

Hågensen sier nå at det ikke er avgjørende for LO at det er Røkke som eier Aker Maritime.

- Det er ikke hvem som eier selskapet, men hva eierne vil, som er det viktige for oss i fagbevegelsen.

Hågensen viser til at Røkke i møte med de ansatte i april redegjorde for en strategi som inneholder tre muligheter: fusjon, samarbeid med andre eller salg. Dette sluttet de ansatte seg til.

- Det betyr at de ansatte ikke er avhengige av en bestemt eier, men av hva eieren vil med selskapet. Hvis allianser med andre kan videreføre det, er det ikke avgjørende at Røkke skal eie. Men hvis utenlandske selskaper ikke vil videreføre den arbeidskrevende industrien, så er vi på vakt, sier Hågensen.

LO-lederen legger ikke skjul på at Røkke har satt sin troverdighet på spill både overfor fagbevegelsen og overfor regjeringen.

- Hvis han ikke gjør som han har sagt, mister han den. Men jeg tror han vil stå det løpet han har lagt opp til.

Ricky Lake-show

Røkkes fremste kritiker, folketrygddirektør Tore Lindholt ble spurt, men ønsket ikke å delta i tv-debatten. Han så for seg programmet som det rene Ricky Lake-show. Etter å ha sett programmet er han like knallhard i sin kritikk. Han mener Røkke villedet omkring de økonomiske forholdene i Aker RGI.

- Da Røkke først kjøpte seg inn i Aker, lå børskursen mye lavere enn de underliggende verdier. Etter at fusjonen mellom Aker og RGI ble gjennomført, har aksjeavkastningen vært svært dårlig. For aksjonærene i det gamle Aker hadde det vært en fordel at fusjonen ikke hadde funnet sted.

Lindholt mener også det vil være i strid med aksjeloven dersom Røkke finansierer oppkjøpet gjennom Aker RGIs pengebinge.

- Det betyr i så fall at Røkke har kjøpt seg opp med innskyternes penger, betaler med selskapets penger og beholder merverdien sjøl.

<B>MOBBET:</B> - Det blir lenge til neste gang jeg står fram på denne måten, sa en amper Kjell Inge Røkke etter NRK-sendingen i går.