Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke 'n' roll!

Aker Maritime kan ha lånt opptil 3,6 milliarder kroner for å finansiere raidet på Kværner. Det betyr at Røkke uten problemer kan kjøpe ytterligere 10 prosent av Kværner uten å gå på ny tiggerferd til bankene. Ledelsen i Aker Maritime utelukker ikke nye oppkjøp av Kværneraksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bekrefter informasjonssjef Torbjørn Andersen. Men noen konkrete planer i dag, kjenner han ikke til.

- Husk, vi har ikke overtatt Kværner, vi har kjøpt en aksjepost, sier han.

For å raide Aker lånte Røkke 4,8 milliarder kroner. Han har sannsynligvis allerede betalt første avdrag på rundt to milliarder kroner.

Nå har han vært i nye runder med bankene. Han ønsker ikke å kommentere hvordan Aker Maritime har finansiert kjøpet av Kværneraksjene. Men direktør Sverre Skogen har sagt at egenkapitalandelen i selskapet nå ligger på rundt 20 prosent. I april lå andelen på 29 prosent.

Gjelden kan ha økt med opptil 3,6 milliarder kroner, gitt at de andre postene i balansen har vært noenlunde stabile i perioden. Det kan bety årlige rentekostnader på over en kvart milliard kroner!

I tillegg hadde selskapet i april rundt 900 millioner kroner i kontanter og lett omsettelige eiendeler.

Røkke har allerede brukt 3 milliarder kroner på å kjøpe seg opp i 26,4% i Kværner.

 • Dermed kan han bruke ytterligere 1,5 milliard kroner uten å gå nye runder med bankene.
 • Det vil gi ham en eierandel på rundt 40 prosent, gitt aksjekurser mellom 110 og 120 kroner.

  Selger verft?


  Vil Røkke ha enda mer av Kværner, må han ta opp nye lån eller selge unna bedrifter i Aker Maritime. For ifølge informasjonsjef Torbjørn Andersen vil ikke Aker Maritime bruke emisjoner for å hente inn ytterligere kapital, slik som Kværner nylig gjorde.

  - Men kan Aker Maritime leve med at egenkapitalandelen synker under 20 prosent?

  - Vi kan alltids leve med det, men det er ingen god situasjon over tid, sier Andersen. Men Aker Maritime kan frigi 800 millioner kroner ved å selge sin eierandel i det amerikanske verftet Aker Gulf Marine.

  Ifølge nettstedet iMarkedet skal Røkke ha lånt pengene av Sparebanken NOR. Denne banken finansierte Røkkes oppkjøp av Aker RGI sammen med DnB.

  Men etter det Dagbladet erfarer, er det ikke NOR som er långiver nå. Det er mer nærliggende å tro at eksisterende bankforbindelser som DnB og Kreditkassen er med på lånet. Ifølge Informasjonssjef Andersen har Aker Maritime lånt av flere finansinstitusjoner.

  Raider videre


  I finansmarkedet regnes det som «bankers» at Røkke vil fortsette å kjøpe Kværner-aksjer gjennom Aker Maritime. Aker-ledelsen hevder at oppkjøpet ikke er gjort som ledd i en fusjonsplan.

  Mannskapsreduksjoner ventes i begge selskap, uavhengig av en eventuell sammenslåing.

  - Verftsindustrien er inne i en stor omstillingsprosess. Dette skjer uavhengig av om Aker kjøper aksjer i Kværner, sier Andersen.

  Han legger til at Aker Maritimes motiver for å kjøpe seg opp i Kværner, er å skape et grunnlag for flere synergieffekter. Blant annet innenfor olje- og gassrelatert virksomhet.

  - Utfordringen er blant annet å utvikle teknologi til olje- og gassvirksomhet på store havdyp, sier Andersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media