Røkke noterer et nytt selskap på Oslo Børs

Gammel børsfiasko får nytt liv i ny innpakning.

PRØVER IGJEN: Kjell Inge Røkkes Aker ASA har solgt aksjer for over 900 millioner kroner og noterer Ocean Yield på Oslo Børs. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PRØVER IGJEN: Kjell Inge Røkkes Aker ASA har solgt aksjer for over 900 millioner kroner og noterer Ocean Yield på Oslo Børs. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Fredag 5. juli noteres Kjell Inge Røkkes nye selskap, Ocean Yield, på Oslo Børs. Selskapet består blant annet av Akers gamle børsfiasko, Aker Floating Production, som ble kjøpt av børs i fjor.

Og aksjonærene i det selskapet fikk være med på en skikkelig nedtur før det forsvant fra Oslo Børs.

Først gikk det opp fra emisjonskursen på 75 kroner til 93,5 kroner, men fra der falt og falt aksjen over 96 prosent, før Aker kjøpte selskapet av børs til en kurs på 3,63 kroner i mars fjor.

Måtte senke kursen Nå fremstår selskapet i ny ham, og har nylig gjennomført den største emisjonen i Norge på over to år. Selskapet børsnoteres med over 3.700 nye aksjonærer.

Aker gikk først ut med et kursintervall i emisjonen på 30 - 34 kroner, men fikk ikke skikkelig napp før tegningstiden ble utvidet og emisjonskursen senket til 27 kroner.

Det verdsetter selskapet til 3,6 milliarder kroner, fremgår det av en børsmelding.

Aker, som eies 66,66 prosent av Kjell Inge Røkke, solgte 33,5 millioner aksjer for 904,5 millioner kroner og etter emisjonen vil nye aksjonærer sitte med en eierandel på rundt 27,5 prosent i Ocean Yield. Aker har resten.

Markedets lunkne mottakelse av den opprinnelige kursen kan ha sammenheng med historikken til selskapets eiendeler. For med på lasset av etableringen av Ocean Yield følger børsfiaskoen Aker Floating Production, skriver Finansavisen i dag.

Da Aker tok det av børs i fjor hadde selskapet en negativ egenkapital på 16 millioner dollar. Og mer enn halvparten av Akers aksjer i Ocean Yield har sin opprinnelse fra Akers satsing på flytende produksjon, skriver avisen.

Urealisert tap
— Med en emisjonskurs på 27 kroner burde det være åpenbart for alle at investorene i emisjonen har fått en betydelig rabatt på underliggende verdier, sier Lars Solbakken, adm. direktør i Ocean Yield til Finansavisen.

Han viser til tilretteleggernes analyser som alle konkluderer med en betydelig oppside.

Rabatten Solbakken sikter til betyr et urealisert tap på 580 millioner kroner for selskapets gründer, Aker ASA.

Innskutt egenkapital i selskapet før emisjonen var 3,28 milliarder kroner fordelt på 100 millioner aksjer, altså 32,80 kroner pr. aksje.

Den innskutte egenkapitalen var imidlertid ikke kontanter, men tingsinnskudd i form av eiendeler verdsatt av Aker, med godkjenningsstempel fra KPMG, skriver Finansavisen.

Tinginnskudd I Ocean Yield er tingsinnskuddene hovedsakelig konkrete eiendeler, men 38 millioner dollar i form av immaterielle eiendeler fra Aker Floating Production er med på lasset.

Da Aker etablerte Aker Floating Production i 2006 bestod Akers bidrag utelukkende av tingsinnskudd i form av immaterielle eiendeler som markedet den gang var villig til å prise til hele 924 millioner kroner.

Mens andre har tapt det meste innen flytende produksjon har Aker så langt unngått materielle tap, slår avisen fast.

Driver med utleie Ocean Yield ASA er et selskap som eier moderne skip på langsiktige kontrakter og gjennomsnittlig gjenværende kontraktstid for skipene nå er på 7,5 år, heter det.

Selskapet tar sikte på å bli en utbyttemaskin, og basert på emisjonskursen på 27 kroner og selskapets planer for 2013 skal investeringen kunne gi en direkteavkastningen (utbytte/kurs) på over 10 prosent.

GAMLE DAGER: Da styreleder Svein Olsen i Aker Floating Production markerte noteringen på Oslo Børs 26. juni 2006 var det begynnelsen på en liten opptur og en fryktelig nedtur. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
GAMLE DAGER: Da styreleder Svein Olsen i Aker Floating Production markerte noteringen på Oslo Børs 26. juni 2006 var det begynnelsen på en liten opptur og en fryktelig nedtur. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer