EIENDOM: Aker bygger, leier ut til datterselskaper og kan selge med fantomgevinst. Faksimile: Finansavisen. Illustrasjon: Dark Arkitekter
EIENDOM: Aker bygger, leier ut til datterselskaper og kan selge med fantomgevinst. Faksimile: Finansavisen. Illustrasjon: Dark ArkitekterVis mer

Røkke og Aker mot ny storgevinst i eiendom

De delstatlige datterselskapene Aker Solutions og Kværner har inngått lange leiekontrakter. Nå kan byggene selges med monstergevinst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Aker satser tungt i eiendomsmarkedet igjen. Det dreier seg om å bygge, leie ut og selge, og strategien utøves gjennom det heleide datterselskapet Fornebuporten, skriver Finansavisen i dag.

Fornebuporten er ifølge avisen i gang med oppføring av to kontorbygg på Fornebu utenfor Oslo. Byggene skal stå ferdig i 2015 og 2016, og har en samlet kostpris på cirka 2,5 milliarder kroner.

Storgevinst Nå nærmer det seg realisering på Fornebu, og ifølge markedsaktører Finansavisen har snakket med er Aker på vei mot en storgevinst.

De delstatlige datterselskapene Aker Solutions og Kværner er blitt Akers viktigste leietagere i prosjektet, med over 62 prosent av arealet. Med 12 års leiekontrakter, til en over én milliard kroner, lokkes kjøpere til torgs, skriver avisen.

Forrige gang var det Aker Solutions som selv bygde på Fornebu og på Hinna, leide og solgte med fantomgevinst.

All fortjeneste til Aker Siden eiendomsutvikling ikke er en del av Aker Solutions kjernevirksomhet er det Aker som nå står bak byggingen, skriver avisen. Det gjør blant annet at Kjell Inge Røkkes indirekte andel av fortjenesten går fra 19 prosent til 67,3 prosent.

- Vi opererer ryddig og aktsomt, er åpne og følger våre retningslinjer for nærstående transaksjoner, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker om husleieavtalene til Finansavisen.

Han viser også til at husleieavtalene er behandlet i revisjonsutvalget i Aker og at leietagers advokatfirmaer har gjennomført juridiske vurderinger.

Flere nyheter Ulstein Verft inngår storkontrakt
- Man kan ikke sprekke en boble
Datatabbe ga knallbillige Widerøe-billetter