- Røkke raner oss

Finnmarkingene føler seg rundlurt av Kjell Inge Røkke og hans Norway Seafoods.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Røkke og selskapet hans raner våre trålere uten at myndighetene griper inn. Det er et svik mot kystfolket i Finnmark. Vi bor nærmest Barentshavet, men andre blir søkkrike på våre ressurser, sier fylkesråd Hans Ellingsen til Dagbladet.

Kjell Inge Røkke ble mottatt som en folkehelt da han høsten 2002 åpnet ny fiskeforedlingsbedrift i Hammerfest. Nå er forholdet mellom Røkke og finnmarkingene iskaldt.

- Norway Seafoods forsøker å undergrave betingelsene som lå til grunn da Røkke fikk kjøpe seg inn i trålfisket, hevder Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen, som i går møtte Røkke i Oslo.

- Arrogant

Røkkes oppkjøp i Hammerfest ble godkjent av Fiskeridepartementet i 2001, under forutsetning av at fiskebåtene skal levere fisk i og drives fra vertsbyen.

De fire Røkke-båtene er de siste trålerne som i sin helhet drives fra Finnmark. Røkke-selskapet eier 40 prosent i Hammerfest Industrifiske AS, Røkke-kreditor DnB eier 20 prosent, mens kommunens eierandel er 40 prosent.

Nå ønsker Norway Seafoods å samle alle sine 17 nordnorske trålere i et driftsselskap i Stamsund. Jakobsen fikk beskjed om dette på et styremøte i Hammerfest industrifiske, da Røkkes folk la flyttingen fram som «orienteringssak».

- Framgangsmåten oppleves som særdeles arrogant, sier ordføreren til Dagbladet.

Stor torskemakt

- Dersom Røkke får anledning til å flytte trålerdriften ut av Hammerfest, blir fiskerettighetene med på lasset. Bare postkassa blir stående igjen, sier professor Torbjørn Trondsen ved Norges Fiskerihøgskole.

- Det ideelle hadde vært om kommunen i sin helhet hadde eid kvotene og leid dem ut til Røkke eller andre. Da hadde dette vært unngått, sier Trondsen.

Professor Ottar Brox var en av mange som advarte da Røkke fikk konsesjon til torskefiske i Nord-Norge. Finansmannen kontrollerer nå rundt 20 prosent av torskekvotene i nord.

Dagbladet var i går i kontakt med Norway Seafoods og ba om kommentarer til konflikten i Finnmark. Vår henvendelse ble besvart med en e-mail fra konsernsjef Yngve Myhre, der det framgår at det er avtalt et møte mellom partene i februar.

IKKE LENGER HELT: Kjell Inge Røkke fikk en varm velkomst da han åpnet en fiskefabrikk i Hammerfest. Nå er han ikke fullt så populær. Til venstre fiskeriminister Svein Ludvigsen.