Røkke raser mot hytte-snobberi

TRONDHEIM (Dagbladet): Finanskjendis Kjell Inge Røkke er så til de grader rystet over uttalelsene til sin egen hyttearkitekt, Finn Sandmæl, at han nå gir arkitekten munnkurv. Sandmæl mener Bygde-Norge må satse på de nye hyttebaronene, fordi vanlige folk «bare legger igjen søppel».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finn Sandmæl er de nyrikes arkitekt. Han mener bygdene trenger kapitalsterke hyttebyggere.

- Bygdene trenger hjelp utenfra. De er ikke vant til å gjøre det selv, sier Finn Sandmæl til Dagbladet.

Sandmæl er mannen som har tegnet Kjell Inge Røkkes omstridte og mye omtalte hyttepalass på Oppdal. Sist onsdag ble han intervjuet i lokalavisa Opdalingen, og det er dette som har fått arkitektens oppdragsgiver - Kjell Inge Røkke - til å reagere.

I intervjuet, som har tirret opp finanskjendisen, tar arkitekt Finn Sandmæl også til ordet for at Oppdal bør få flere pengesterke hyttebyggere, i stedet for å trekke til seg det han betegner som «EPA-turister».

På viddene

- Det Sandmæl sier, er så langt ut på viddene at jeg er sjokkert. Jeg ønsker ikke å bli assosiert med dem. Sandmæl har oppfatninger som vi ikke deler, sier Røkke om uttalelsene fra hytte-arkitekten.

- Finn Sandmæl har aldri hatt, og vil aldri få, rett til å uttale seg om hytteprosjektet. Dette vil bli fulgt opp av prosjektledelsen, kommenterer Røkke overfor Opdalingen.

Hva det er i uttalelsene til arkitekten han reagerer på, vil ikke Røkke ut med. Han bare understreker at han «fikk bakoversveis» da han leste intervjuet, og at han «vil sterkt ta avstand fra uttalelsene».
- De helt uforståelige uttalelsene Sandmæl kommer med, har ingenting med meg og min familie å gjøre. Og det vil være det beste for både ham og Oppdal at Sandmæl for framtida holder seg unna trykksverte, sier Røkke.

Harry-kultur

- Når det kommer litt velstående hytteeiere til bygda, så skal det gjerne leies hest, det skal være kanefart og man skal gjøre ditt og datt. Skal de ha grillparty, leier de inn folk til å grille hele dyr. Får de elleve gjester, bor disse på hotell. Og tar de seg en tur på polet, kjøper man de «verste» varene. Kommer «EPA-turistene», har de med seg maten og potetgullet i kofferten. Det eneste de legger igjen er søpla, er en av mange sterke uttalelser i Opdalingens intervju med Sandmæl.

Han mener det er for få av toppsjiktet i det norske samfunn blant Oppdals hytteeiere, men at Røkke vil kunne rette på dette.
- Røkke drar med seg toppsjiktet. Mange av disse menneskene er usedvanlig ålreite typer, sier han.
Arkitekten mener at Oppdal må gjøre noe med sine utesteder for å trekke til seg «de velsituerte». Om dagens utesteder sier han: «Makan til harry kultur, med kasting av øl og greier - det nytter ikke. Det skremmer skikkelig ungdom. Man bør ha oppvisninger, wet t-shirt, swingoppvisning. Ikke bare drikking.»

Finn Sandmæl har hatt flere kjendiser på kundelisten: Hallvard Flatland, Olav Nils Sunde og Einar C. Nagell-Erichsen. Han har også tegnet flere eventyrslott i Holmenkollåsen. Sandmæl har ei svær hytte i Støltrøa på Oppdal.

Til tross for at det har vært en omfattende debatt rundt hans nye hyttepalass, har Røkke valgt å holde en lav profil i media. Men med Sandmæl-intervjuet ser det ut til at han har følt seg tvunget til å ta ordet.

- Min familie og jeg har valgt å bygge oss et hyttetun i Oppdal på grunn av naturen, beliggenheten og det vi har oppfattet som oppdalskulturen. Vi har sett fram til å bli en del av dette på en positiv måte. Vi er ikke interessert i å være til sjenanse for noen, sier Røkke.

På ferie

Arkitekt Sandmæl er nå på ferie i Hellas. Da Dagbladet fikk kontakt med ham på en dårlig mobiltelefonlinje i går kveld, visste han ingenting om Røkkes kraftige reaksjon.

- Dette har ikke noe med Røkke å gjøre. Jeg har uttalt meg bare som privatperson om det som kan skje på Oppdal. De menneskene jeg kjenner, har snakket om dette i mange år. Det er bare en oppsummering av ting som automatisk vil endre seg til det bedre, sier Sandmæl.

- Hvordan reagerer du på at Røkke går så hardt ut mot dine uttalelser?
- Nei, dette er jo nytt for meg. Det er synd hvis det jeg har sagt kan tolkes litt galt, men det får nå så være. Jeg tror ikke at jeg har gjort noe galt. Jeg tror det er bra at noen tør å stå fram.

- Hva synes du om at Røkke gir deg munnkurv?
- Han kan gjerne gi meg munnkurv. Det spiller ikke noen rolle. Det betyr bare at jeg ikke kan blande privatliv og prosjektliv sammen, sier Sandmæl.

Arkitekten erkjenner at han har gjennomlest og godkjent intervjuet Opdalingen har gjort med ham.

- Jeg kjenner jo Oppdal, da. Hvis jeg kan bidra med å gjøre Oppdals skibygd bedre ved å komme med mine uttalelser, så føler jeg at jeg har gjort noe bra for bygda. Det trenger disse bygdene, sier Finn Sandmæl til Dagbladet.

«EPA-turistene har med seg maten og potetgullet i kofferten. Det eneste de legger igjen er søpla.»«Røkke drar med seg toppsjiktet... Bygdene trenger hjelp utenfra. De er ikke vant til å gjøre det selv.»Finn Sandmæl

Kjendisarkitekt

«Det vil være det beste for både ham og Oppdal at han for framtida holder seg unna trykksverte.»Kjell Inge Røkke