RIKEST IFØLGE SKATTELISTENE: Kjell Inge Røkke står oppført med en formue på over til milliarder kroner. FOTO: Erik Hattrem
RIKEST IFØLGE SKATTELISTENE: Kjell Inge Røkke står oppført med en formue på over til milliarder kroner. FOTO: Erik Hattrem Vis mer

Røkke rikest i landet, men to søstre dukker opp på andre og tredjeplassen

Og det er ikke småpenger som skiller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I natt slapp Skatteetaten de såkalte skattelistene for skatteåret 2014.

Skatteetatens tall er soleklare: Kjell Inge Røkke er mestformuende i Norge, ifølge skattelistene for 2014.

10 093 920 690 kroner er tallet Kjell Inge Røkke står oppført med. På kapitals liste over Norges 400 rikeste inntok han etter den nylige oppdateringen en 9. plass. Han ståår oppført med null kroner i inntekt, men betalte ifølge skattelistene 101 048 510 kroner i skatt i 2014.

På de neste to plassene står døtrene til tobakksarving Johan H. Andresen oppført. Alexandra (19) og Katharina Andresen (20) er ifølge skattelistene nesten gode for 5,9 milliarder kroner hver. Johan H. Andresen overførte i 2007 siden like store eierandeler i investeringsselskapet Ferd til døtrene. Alexandra står oppført med like over 21 000 kroner i inntekt, mens storesøster står oppført med null kroner. Begge skal ifølge skattelistene ha betalt nesten 59 millioner kronmer i skatt.

Fakta:

Er inntekten oppgitt i skattelistene lavere enn det du faktisk tjente?

Inntekt
Det er fordi inntekten som oppgis i skattelistene er såkalt «alminnelig inntekt», altså nettoinntekt. Dette er summen av inntekter, minus alle fradrag.

Fradragene kan være alt fra renteutgifter, pendlerutgifter, sykdomsutgifter eller liknende.

Skatteetaten har laget en Fradragsveileder, dersom du er usikker på hvilke fradrag du har rett på.

Skatt
Utliknet skatt er all skatt, inkludert trygdeavgift, toppskatt, skatt på utbytte og skatt til stat og kommune.

Formue
Formuen som er oppgitt er såkalt nettoformue, og er summen av blant annet bankinnskudd, verdipapirer og fast eiendom, minus gjeld. Det er viktig å merke seg at fast eiendom regnes etter likningsverdi, og ikke markedsverdi.

Kilde: Skatteetaten

- Jeg føler et stort ansvar. På en måte tenker jeg at jeg ikke har gjort meg fortjent til dette, samtidig ønsker jeg å bidra til å utvikle Ferd og gjøre det enda bedre. Å finne en måte å gi noe tilbake på synes jeg er vanskelig, uttalte den gang 18 år gamle Alexandra til selskapet eget magasin Ferdmagasinet.

MERK! Ifølge en pressemelding fra Skatteetaten er ikke tallene for mannen som står oppført som sjette mest formuende korrekte:

I forbindelse med utlegg av skattelistene natt til fredag 16. oktober, gjør vi oppmerksom på følgende feil i skattelistene for  Svein Støle i Pareto og ber om at dette henyntas i  redaksjonell omtale om ham.
 
Svein Støles ligning for inntektsåret 2014 er feil. Alminnelig inntekt ved ordinær ligning fremkommer med kr 0, men skal være kr 3 357 416. Nettoformue ved ordinær ligning fremkommer med kr 5 351 232 608, men skal være kr 5 363 672 103. Dette skyldes at flere poster som var oppgitt av skattyter i vedlegg, ved en feil ikke ble registrert ved kontorets behandling av Støles selvangivelse. Feilene er rettet. Rettingen skjedde imidlertid så sent at den ikke er hensyntatt i den oversendte skattelisten.
 
Denne informasjonen videreformidles etter ønske fra og i samråd med Svein Støle.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer