Røkke risikerer to år bak lås og slå

Kjell Inge Røkke risikerer to år bak murene. Statsadvokaten er ikke i tvil om at den populære finansmannen har gjort seg skyldig i både korrupsjon og falsk forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er av den oppfatning at dette vil holde til en domfellelse, sier politiadvokat Dag Paulsen til Dagbladet. Paulsen har stått sentralt i opprullingen av den såkalte sertifikatsaken som nå rammer Kjell Inge Røkke med full tyngde.

I går sørget statsadvokat Per Reehorst for å ta ut en meget alvorlig tiltale mot Røkke og tre andre personer.

Strenge straffer

Kjell Inge Røkke tiltales for korrupsjon etter at han i fjor sommer skaffet seg skippersertifikat fra den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin. Statsadvokaten mener Røkke betalte den nå sparkede inspektøren for sertifikatet, uten å gjennomgå nødvendige kurs og prøver. For overtredelse av «korrupsjonsparagrafen» (straffelovens paragraf 128), kan Røkke bli straffet med bøter eller fengsel i inntil ett år.

Dette er Røkke tiltalt for

Korrupsjon

Kjell Inge Røkke, Erik Øye, John Inge Valand og Robert Matos er alle tiltalt etter den såkalte korrupsjonsparagrafen. I perioden mai til juli 2001 skal de ha betalt den svenske fartøysinspektøren Claes Pallin for urettmessig å utstede Utbildningsbevis for godkjent Fartygsbefals-examen klass VIII. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil ett år.

Falsk forklaring

Den 19. juli i fjor ble Utbildningsbeviset levert Kongelig Norsk Båtforbund som på bakgrunn av dette, og annen dokumentasjon, utstedte et uriktig vitnemål om at undervisning og eksamen var gjennomført i henhold til norske regler. Dermed førte falsk forklaring til offentlig myndighet til at Sjøfartsdirektoratet på uriktig grunnlag utstedte norsk fritidsbåtskippersertifikat til Røkke, mener statsadvokaten. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil to år.

Brudd på sertifikatplikt

Statsadvokaten mener Røkke ved minst to anledninger har kjørt fritidsbåten Sunseeker Predator 56 (bedre kjent som «Celina Bella») uten gyldig sertifikat. Strafferammen er bøter eller fengsel i tre måneder.

Og det stopper ikke med det. Finansmannen byttet nemlig sitt svenske sertifikat inn i et norsk fritidsbåtskippersertifikat. Dette ble gjort ved å benytte de falske dokumentene, mener statsadvokaten. Strafferammen for å avgi slik usann forklaring overfor offentlig myndighet, er bøter eller fengsel i inntil to år.

På toppen er Kjell Inge Røkke tiltalt for å ha ført den 56 fot store båten «Celina Bella» ved to anledninger. Å stå til rors i en så stor båt uten gyldig sertifikat, gir bøter eller fengsel i inntil tre måneder.

Krisemøte

Kjell Inge Røkke ville i går ikke uttale seg om den meget alvorlige tiltalen. Eneste kommentar kom gjennom hans personlige pressetalsmann Rolf Nereng:

- Røkke mener det er tatt en uriktig beslutning, men tar den til etterretning. Utover det har han ingen kommentar.

Hele det sentrale tillitsmannsapparatet i Aker Kværner satt i går i krisemøte på Aker Brygge. Bare noen tynne vegger unna Kjell Inge Røkkes kontor besluttet også de seg for å si svært lite om tiltalen.

- Jeg har ingen kommentarer utover at det er en uheldig sak, men den påvirker ikke vårt forhold til Røkke som eier og leder for vårt selskap, var alt hovedtillitsvalgt Atle Tranøy ville ut med.

Lavere troverdighet

Juseksperter Dagbladet har vært i kontakt med, mener Røkke kan fortsette som styreformann i Kværner selv om han skulle bli dømt for korrupsjon. Spørsmålet er om det er etisk mulig.

- Det kommer selvsagt an på alvoret i saken og om det er relatert til hans forretningsvirksomhet. I dette tilfellet er den eventuelle forbrytelsen forholdsvis fjernt fra hans virke som styreformann. Likevel vil en domsfellelse påvirke hans tillit og troverdighet som styreformann. I utgangspunktet blir det da opp til generalforsamlingen å vurdere hans stilling, sier Alexander Cappelen som leder Senter for etikk og økonomi ved NHH.

Dette er saken

I fjor sommer skrev Dagens Næringsliv en rekke artikler om at blant andre Kjell Inge Røkke mot betaling fikk utstedt skippersertifikat av den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin.

Ved hjelp av båtmekler Erik Øye skal Røkke ha fått kontakt med Pallin. Øye har hevdet at Røkke fikk sertifikatet for 100000 kroner, uten å avlegge nødvendige kurs. Pallin er nå sparket fra jobben.

I går ble Røkke tiltalt for korrupsjon og for å ha avgitt falsk erklæring til norske menigheter i forbindelse med at det svenske sertifikatet ble byttet inn i et norsk fritidsbåtskippersertifikat.

KORRUPSJONSTILTALT: Kjell Inge Røkke har ifølge statsadvokaten skaffet seg skippersertifikat ved å bestikke en svensk sjøfartsinspektør. Nå tiltales han for korrupsjon og usann forklaring.