Røkke-selskap falbyr CO2-kvoter fra Afrika

Det delvis Kjell-Inge Røkke-eide Tree Farms håper å hale i land kontrakter med vestlig industri som vil kjøpe seg fri fra kutt i klimautslipp. Lokkemiddelet er utslippskvoter for bare 28 kroner per tonn CO2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Industrikraft Midt-Norge (IMN) har alt inngått opsjon på kjøp av klimakvoter. Målet er at gasskraftutslipp i Norge skal kompenseres av trær i Tanzania. Opsjonsavtalen vil koste IMN 1,8 millioner kroner og gir rett til å kjøpe utslippskvoter for fire millioner tonn CO2 for 28 kroner per tonn. Prisen er lavere enn hva ekspertene tror markedsprisen for CO2-kvoter vil bli. Verdensbanken anslag er 47 kroner per tonn. Andre tror prisen kan bli så høy som 400 kroner per tonn.

Spottpris

- Vi er svært fornøyd med prisen, men det er langt fra sikkert at vi kommer til å utløse opsjonen. Det er stor risiko knyttet til prosjektet, sier Steinar Bysveen i IMN.

Denne måneden blir det avgjort om selskapet får bygge gasskraftverk i Skogn. Verket vil slippe ut 2,2 tonn CO2 i året. Industrikraft har sett på 60 ulike prosjekter som kan kompensere for utslippet. Treplantasjen i Tanzania er ett av dem. Tree Farms kan tilby sin lave pris på grunn av svært lave kostnader i Tanzania. Her betaler Tree Farms bare 16 kroner i årlig leie av hvert hektar jord de planter trær på. Selskapet har leid enorme områder i Tanzania. Kontrakten gjelder for 99 år.

Miljøkrav

Trærne binder opp CO2 og reduserer innholdet av gassen i atmosfæren. Tree Farms håper å tjene penger på salg av utslippskvoter som tilsvarer CO2-mengden trærne binder opp, i tillegg til inntekter fra salg av tømmer.

Det er langt fra sikkert om Tree Farms' forretningsidé lykkes. For å bli godkjent som kvoteselger, må selskapet oppfylle en rekke miljøkrav.

Framtiden i våre hender kritiserer Tree Farms for utnyttelse av jorda i Tanzania til spottpris og viser til at selskapet forsøker å kutte leieprisen ytterligere. Kjell Inge Røkke eier 9,37 prosent av Tree Farms.

KLIMASKOG: Går det som Tree Farms vil, skal disse unge furutrærne i Tanzania gjøre det mulig å bygge gasskraftverk i Norge. Industrikraft Midt-Norge vil kjøpe kvoter på CO2 som trærne i Tanzania «spiser opp».