Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke-selskap sikrer kontrakt på flere milliarder

Kjell Inge Røkke-dominerte Kværner sikrer seg gigantisk Njord-kontrakt fra Statoil.

GIGANTKONTRAKT: Kjell Inge Røkke kan smile bredt etter milliardkontrakten Kværner nå har sikret seg. Foto: NTB Scanpix
GIGANTKONTRAKT: Kjell Inge Røkke kan smile bredt etter milliardkontrakten Kværner nå har sikret seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Statoil har nå tildelt Kværner en totalkontrakt for oppgradering av Njord A-plattformen, opplyses det i en melding fredag morgen.

Avtalen har en estimert verdi på rundt 5 milliarder kroner, og vil utgjøre cirka 3.000 årsverk.

- Dette er en av de viktigste kontraktene i markedet dette året. Vi er stolte av den tilliten Statoil viser oss ved å gi Kværner oppdraget med å oppgradere Njord A for nye tiår med produksjon, sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan i en kommentar.

Fornøyd minister

Også olje-og energiminister Terje Søviknes (FrP) er strålende fornøyd med tildelingen.

- Dette er en fantastisk dag for Sørvestlandet og Hordaland. De 3.000 årsverkene dagens kontrakt medfører er viktig for leverandørindustrien og hele Vestlandet. Jeg ønsker Kværner og oljeselskapene lykke til med et prosjekt som sikrer arbeidsplasser, verdiskaping og ringvirkninger i lang tid framover, sier han i en kommentar.

Han mener dagens kontraktstildeling er nok et bevis på at regjeringens aktive satsning på norsk olje- og gassnæring gir resultater.

- Oljeselskapene oppgraderer nå Njord for 20 nye år med produksjon og verdiskaping fra feltet. Samtidig bidrar de til gode, helhetlige utbyggingsløsninger for funn i nærområdet. Dette er en oppskrift på suksess, sier Søviknes.

Mer samarbeid

Kværner-sjefen mener tildelingen er et resultat av at oljeselskap og leverandører nå stadig mer samarbeider om forbedringer.

- Vi ser at arbeidet med å styrke konkurransekraften for alvor har begynt å gi resultater. Kostnadene er betydelig redusert, noe som har bidratt til å muliggjøre investeringsbeslutninger som denne, sier Haugan.

- Det er gledelig ikke bare for lisenspartnerne og Kværner, men for en hel industri som jobber hardt for at næringen skal fortsette å levere verdiskaping, samtidig med et sterkt fokus på helse, miljø og sikkerhet, påpeker han.

Rammeavtale

Den nye totalkontrakten startet med at Statoil og Kværner 1. april i fjor inngikk en rammeavtale for oppgradering av plattformen.

Rammeavtalen er ifølge meldingen basert på en prosjektgjennomføringsplan hvor Statoil, på vegne av lisenspartnerne, har opsjon på å igangsette prosjektets ulike faser. Kværner har siden signering av rammeavtalen blitt tildelt opsjoner på tidligfase-engineering (FEED), landligge ved verftet og en såkalt «pre-EPC» fase.

Med dagens tildeling, erklærer Statoil hovedopsjonen i avtalen fra april i fjor.

Kontrakten innebærer en full oppgradering av skrog og plattformdekk, et prosjekt som skal sette Njord i stand til å kunne produsere olje og gass i flere tiår fremover.

- Vi lar oss inspirere av at Statoil er tilfreds med arbeidet vi har gjort på Njord så langt. Kontrakten demonstrerer en tillit til vår evne til å gjennomføre og levere komplekse prosjekter på en forutsigbar måte, til avtalt kvalitet og på avtalt tid, sier prosjektdirektør Jarle Henriksrud.

Flere nyheter:

Casher inn en halv milliard på sportssalg
Andreassen: Da kutter Norges Bank renten
Står i kø for å sikre seg superbil

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media