Røkke ser rødt

Kværner-sjef Kjell Almskogs siste tapsbombe har påført Røkke-selskapet Aker Maritime et ekstra tap på mer enn 40 millioner kroner. Innad i Aker-systemet spekuleres det på om Almskog bevisst forsøker å ramme selskapets største aksjonær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter påtrykk fra EU-kommisjonen bestemte Aker Maritime seg i forrige uke for å kvitte seg med 9,5 millioner Kværner-aksjer. I løpet av kort tid skal aksjene selges for å unngå at EU legger seg opp i Aker Maritimes betydelige eierskap i selskapet.

Men det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet Aker Maritime må belage seg på å selge med betydelige tap.

Etter at Kjell Almskog fredag overraskende annonserte at Kværner regner med å gå glipp av inntekter på 550 millioner kroner, har aksjekursen fortsatt sin trøstesløse tur nedover. Dermed faller også verdien av aksjene Aker Maritime skal kvitte seg med. Siden børsen stengte torsdag ettermiddag er kurstapet på om lag 50 millioner kroner. Og enda verre: Siden aksjene ble kjøpt i sommer har verdien skrumpet med hele 300 millioner kroner.

Uten tillit

Tapet har fått Aker Maritimes styreformann og storaksjonær Kjell Inge Røkke til å se rødt. Røkke ønsker å fjerne både konsernsjef Kjell Almskog og styreformann Christian Bjelland. Jo før, jo heller.

Informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Maritime er ikke nådig i kritikken av Kværner:

- Det skjer ting i Kværner som gjør det helt tydelig for oss at styret og toppledelsen ikke har kontroll og oversikt. Tapsavsetningen fredag var dråpen, de har ikke lenger vår tillit. Heller ikke Oslo Børs er fornøyd med Kværners begrunnelse for tapsavsetningene. Informasjonsrådgiver Tor Arne Olsen sier børsen har bedt selskapet forklare seg.

- Avsetninger skal i henhold til regnskapsloven være konkrete. Kværner sier de setter av blant annet 200 millioner til mulige framtidige tap. Det blir altfor lite konkret.

Svartmaler?

I Aker-systemet hviskes det nå om at Kjell Almskog og den øvrige ledelsen i Kværner forsøker å svartmale situasjonen for dermed å ramme den uønskede storaksjonæren Kjell Inge Røkke der det gjør vondest. I lommeboka.

- Jeg har hørt at det er noen hos oss som har spekulert på det, ja, bekrefter informasjonsdirektør Drangeid. Men Kjell Almskog avviser at han ønsker å ramme Røkke. «Nei, dette var ikke timet for å skape problemer for Røkke. Dette ble varslet nå fordi vi nettopp har avsluttet en gjennomgang av status for en rekke prosjekter, som forberedelse til årsoppgjøret. Så snart vi hadde konklusjonen klar, pliktet vi å underrette markedet. Og det var det som skjedde,» skriver Almskog i en e-post til Dagbladet.

Tar det hele med ro

At Oslo Børs er inne i saken, tar han med stor ro. «De stiller helt vanlige, naturlige spørsmål rundt dette. Intet i børsens brev tyder på at børsen mener at «tapsavsetningen var lite konkret», slik du skriver. Vi besvarer brevet en av de nærmeste dagene,» svarer Almskog.

I dag overtar Aker Maritime 11,6 mill. Kværner-aksjer fra rederiet Bergesen. Fredag innløses opsjoner på ytterligere 7,4 mill. aksjer. Dermed kontrollerer de 17,8 prosent av selskapet. De øvrige 9,5 mill. aksjene selskapet har opsjon på å kjøpe, vil i løpet av kort tid bli solgt. Inntil det har skjedd, vil Aker Maritime ikke kunne stemme for noen av sine aksjer i Kværner.

Men deretter starter Røkke jakta på Almskogs skalp.

RASENDE: Storaksjonær Kjell Inge Røkke er lei av Kjell Almskog og det han oppfatter som et vanstyrt Kværner. Almskog (over) mener derimot at Kværner er reddet fra konkurs i tida han har vært konsernets toppsjef. Her er de fotografert på tidligere pressekonferanser.