Røkke sjef for «problembarna» i Aker Kværner

Kjell Inge Røkke skal ta seg av Aker Kværners tapssluk som konsernsjef for det nye holdingselskapet Kværner ASA, mens de delene av Aker Kværner som går godt skilles ut i to industrielle børsnoterte selskaper: Aker Yards og Aker Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det bekreftet at styret og administrasjonen i Aker Kværner vil splitte konsernet i tre: Et industrielt holdingselskap og to industrikonsern. Skipsbyggingen samles i Aker Yards og det som kalles Olje & gass og Engineering & Construction blir nye Aker Kværner.

Kjell Inge Røkke eier i dag 49,9 prosent av Aker Kværner ASA og vil ved oppsplittingen beholde kontrollen i samtlige selskaper ved å eie 80-89 prosent av aksjene i holdingselskapet som igjen skal eie minimum 50 prosent av aksjene i de to industrikonsernene. På sikt vil Røkke selge seg ned til «nordafor» 40 prosent i Aker Kværner, bekreftet finansmannen selv mandag.

Tar «problembarna»

Dagens Aker Kværner har i lengre tid slitt med en rekke «problembarn», slik som tapsslukverftet Kværner Philadelphia, rakettoppskytingsselskapet Sea Launch og pensjonsforpliktelser i Storbritannia.

Alt dette samles nå i det nye holdingselskapet hvor Røkke blir konsernsjef, mens dagens Aker Kværner-sjef Helge Lund blir konsernsjef i nye Aker Kværner.

Lund pekte på at Røkke synes det er morsomt å forhandle og løse problemer, mens han selv nå ser fram til å forholde seg til færre advokater enn han til nå har gjort i sin tid som Aker Kværner-sjef.

Røkke på sin side avviser at han tar all skitten og gir resten til de andre aksjonærene.

- Jeg ser ikke på Kværner som noe skitt. Jeg ser på det som en mulighet, men det vil ta mange år å få realisert det. Vi tror det er mulig å levere avkastning på alle tre bitene, men dog med dramatisk forskjellig risikoprofil, sa Røkke da splitt-planene ble presentert for analytikere, investorer og presse mandag.

Kakefatet

Aksjonærene skal si sitt om oppsplittingen på generalforsamlingen 19. mars. Nye Aker Kværner har søkt om notering på Oslo Børs. Det nye Aker Yards, som samler all skipsbyggingsaktiviteten under ledelse av Karl E. Kjelstad, vil senere søke om notering.

Aksjonærene vil bli tilbudt å bytte sine Kværner ASA-aksjer med direkte eierskap i de to nye industrielle selskapene. Betingelsene for et slikt ombyttingstilbud vil bli fastsatt etter børsnoteringen av Aker Kværner.

- Styret og administrasjonen har nå delt opp kakefatet. Vi er hyggelige med gjestene våre, så vi har satt fram fatet, delt det opp og så får de lov til å velge, sa Røkke.

<7b>

Røkke sa at han tar de kakestykkene aksjonærene ikke vil ha, og karakteriserte dette som en aksjonærvennlig og industrielt riktig handling.

- Dette er win-win for alle, konstaterte han.

Det legges også opp til en emisjon på to milliarder kroner i nye Aker Kværner, en emisjon Røkke ikke har tenkt å delta i. Hvordan denne emisjonen konkret vil se ut er foreløpig ikke klart.

Skattesmell?

Delingen kan også bidra til at Røkke selv kan kvitte seg med betydelige deler av gjelden i Aker RGI. Tredelingen kan frigjøre opp til en halv milliard kroner for Kjell Inge Røkkes Aker RGI fordi Aker RGI har 500 millioner kroner til gode i skipsverftskonsernet Aker Yards, skrev VG søndag.

Men Røkke kan også gå på en skattesmell: Sammenslåingen av Aker Maritimes olje- og gassvirksomhet med Kværner for to år siden utløste en skattbar gevinst for Røkke-selskapet på 1,8 milliarder kroner. I mai 2003 ga Finansdepartementet midlertidig skattelempe, men under harde vilkår:

Ifølge VG kommer hele inntekten til beskatning hos Røkkes heleide Aker RGI dersom Aker Kværner selger seg ned til under 90 prosent eierandel i olje- og gassdivisjonen. Dersom tredelingen av Aker Kværner blir gjennomført vil Kværner ASA selge seg ned til 50 prosent eierandel i olje- og gasselskapet.

(NTB-Irene Halvorsen og Kristin V. Aanensen)