Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke skulle være Tønnes «forsikring»

I januar 2002 skrev Tore Tønne et brev til barna hvor han ba dem gå til Kjell Inge Røkke hvis han og kona skulle falle fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet erfarer, vil Økokrim bruke notatet de fant på Tønnes PC, i rettssaken mot BA-HR-advokat Øyvind Eriksen. I NRK «Brennpunkt»s dokumentar om Tønne-saken, som vises i morgen, er også dokumentet omtalt.

På det tidspunktet Tore Tønne skrev brevet, i januar 2002, hadde familien alvorlige økonomiske problemer på grunn av store låneforpliktelser.

Etterlønna fra Statsministerens kontor var i ferd med å avsluttes, og Tønne hadde ennå ikke fått betalt for konsulentoppdrag.

Bekymret

Han var på dette tidspunktet blitt nestleder i Kværner-styret, som Røkke ledet.

I forbindelse med at Tønne og kona Rigmor Thielemann skulle reise til utlandet, ba hun sin mann om å skrive et brev til sønnene Andreas (24) og Erik (26).

Hun var bekymret for hvordan de skulle klare seg hvis både hun og Tønne falt fra. I brevet forklarer Tønne at Røkke vil kunne hjelpe.

Tore Tønne tok sitt eget liv i desember i fjor, like etter at Økokrim offentliggjorde tiltalen for grovt uaktsomt bedrageri.

Tønne hadde i lang tid vært under sterkt press.

Det kom etter at Dagbladet avslørte at han mottok etterlønn fra Statsministerens kontor, samtidig som han tjente 1,5 millioner kroner i konsulentoppdrag i forbindelse med Aker Maritimes kjøp av Kværner.

Pengene ble utbetalt av advokatfirmaet BA-HR. Forbindelsen mellom Røkke og Tønne ble forsøkt skjult av advokatfirmaet gjennom å blåse opp en faktura på 1,5 millioner kroner.

Henlagt

Det er dette forholdet advokat Øyvind Eriksen nå står tiltalt for. Tiltalen mot Tønne ble henlagt etter dødsfallet.

Etter det Dagbladet erfarer, skal brevet til sønnene være skrevet ut, men Økokrim har ikke funnet det skriftlige dokumentet.

- Det er en rekke dokumenter i saken som blir lagt fram i Oslo tingrett 11. august. Jeg kommer ikke til å avkrefte eller bekrefte innholdet i noen av dem før den tid, sier assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad til Dagbladet.

Nært forhold

Advokat Olav Braaten, som representerer familien Tønnes interesser, vil ikke kommentere opplysningenet. Men Anders Magnus, som har laget «Brennpunkt»-dokumentaren, bekrefter overfor Dagbladet at brevet er omtalt i morgendagens program.

- Jeg har ikke sett brevet selv. Men ifølge mine kilder viser det at Tønne hadde et nært forhold til Røkke. Det var Røkke sønnene skulle henvende seg til hvis noe skulle skje. Jeg vet også at Økokrim vil bruke brevet i saken mot Øyvind Eriksen, sier Magnus.

- Vil du si at brevet vil sverte Tønnes ettermæle?

- Så langt jeg kjenner til, viser ikke brevet noe ulovlig.

- Viser brevet en sterkere tilknytning til Røkke enn det som hittil er kommet fram?

- Det vil jeg ikke si. Det viser et nært forhold.

STOLTE PÅ RØKKE: Tore Tønne skrev til sønnene at de kunne få hjelp hos Kjell Inge Røkke hvis foreldrene ble borte. Tønne og Røkke satt da i Kværnerstyret sammen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media