Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjell Inge Røkke

Røkke stoppet bok. Nå legger han den ut gratis

Røkke i forord til boka: - Vi gremmes over å ha samarbeidet med noen som vi opplever som uetiske.

PUBLISERER: Kjell Inge Røkke og Aker ASA mener boka ikke var god nok, men har nå valgt å publisere boka på sine nettsider- gratis. Til boka er det lagt ut et forord der begrunner sin publisering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PUBLISERER: Kjell Inge Røkke og Aker ASA mener boka ikke var god nok, men har nå valgt å publisere boka på sine nettsider- gratis. Til boka er det lagt ut et forord der begrunner sin publisering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eier Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA har valgt å publisere hele den omstridte boka av forfatter Henrik H. Langeland med tittelen «Eventyrerne - en fortelling om Aker i vår tid.»

Aker har betalt Langeland og Tiden Norsk Forlag til sammen rundt fire millioner kroner for å skrive boka.

FORFATTER: Henrik Langeland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORFATTER: Henrik Langeland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

I et forord til boka som er lagt ut på Akers nettside skriver Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen at de kjøpte og betalte for en tjeneste som til slutt viste seg ikke å holde mål.

- Vi sitter på opphavsretten og eiendomsretten til boka. Det foreligger intet godkjent manus for utgivelse. Likevel påberoper forlaget seg rett til å utgi manusutkastet som bok i kommersielle kanaler, skriver Røkke og Eriksen.

Aker hevet avtalen om utgivelse med Tiden Norsk Forlag 30. januar 2018.

- Forlagssjef Richard Aarø meddelte oss 27. februar at boka er satt i produksjon og vil ha utgivelsesdato 8. mars. Stikk i strid med inngåtte avtaler mener forfatter og forlag at verket er ferdig for utgivelse. Vi mener jussen er klar, noe vi tydelig har kommunisert til forfatteren og forlaget. Vi starter ikke et juridisk løp for å stanse boka, men konstaterer at når det kommer til klingende mynt, er tydeligvis verdien av intensjoner og moral lite verdt i Tiden Norsk Forlag, skriver eieren og konsernsjefen.

De legger til:

- Vi gremmes over å ha samarbeidet med noen som vi opplever som uetiske. De fire millionene som er utbetalt til forfatter og forlag ville vært mye bedre å bruke til noe nyttig. Det gjør vi noe med. Vi i Aker vil derfor gi fire millioner kroner til et godt formål, som en påminnelse og kontrast til denne saken. Forlagssjef Richard Aarø mener at dette manuset er et betydelig verk som må utgis. Vi tar forlagssjefen på ordet, og overlater til leserne å ta standpunkt.

Derfor publiserer Aker det siste manuskriptet fra Henrik H. Langeland på deres hjemmesider, og det gjør de av to hovedgrunner:

- For det første skal de som er interessert slippe å betale for det. For det andre, som tidligere sagt: Det står intet i manuset som vi ønsker å skjule. Selve innholdet i dette siste manuskriptet fra Langeland er ikke tilstrekkelig kvalitetssikret fra Akers side.

Dagbladet har vært i kontakt med forfatter Henrik H. Langeland om dette.

- Jeg må få komme tilbake til deg om dette, sier Langeland.

- Var du klar over at boka er publisert?

- Jeg må få komme tilbake til deg om dette, sier Langeland.

Til Dagens Næringsliv sier Langeland følgende:

- Her er det en rekke påstander som rett og slett ikke stemmer. Jeg har vel i grunnen sluttet å la meg overraske over uriktighetene fra Kigen. Men jeg må få komme tilbake til de enkelte påstandene etter hvert.

Han sier videre at «intensjonen hele veien vært å skrive en bok om mangfoldet av mennesker i Aker, ikke bare milliardærer og toppsjefer«».

- Men jeg har i grunnen fortsatt ingenting imot Kjell Inge eller Øyvind, og håper så mange som mulig ønsker å lese den riktige versjonen, i stedet for en to år gammel versjon som ikke er ferdig redigert. Forresten er det jo et fiffig grep å legge den ut på hjemmesiden

Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ASA sier til Dagbladet at deres synspunkter er å lese i i forordet til Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen.

​Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!