Røkke tapte for Almskog

Kjell Almskog gjorde alle spådommer til skamme, og vant kampen mot Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalforsamlingen i Kværner brøt ut i spontan applaus da styreformann Christian Bjelland leste opp resultatene av styrevalget.

Kværner-ledelsen, med Kjell Almskog i spissen, hadde fått valgkomiteen til å foreslå sine støttespillere. Det godtok ikke storaksjonær Kjell Inge Røkke og hans Aker Maritime. De sent i går kveld fram sitt alternative forslag til styre i Kværner, med Pehr G. Gyllenhammar som styreformann. Nå slipper den 66 år gamle tidligere toppsjefen i Volvo å ta på seg den krevende jobben.

Ny styreformann i Kværner blir advokat Harald Arnkværn.

Avgjørelsen kom som en stor overraskelse. De fleste trodde Kjell Inge Røkke allerede hadde vunnet kampen da to store aksjonærer fikk lov til å stemme for sine aksjer av generalforsamlingen i kveld.

40 millioner stemmer

Styreformann Christian Bjelland holdt spenningen til siste slutt da han leste opp resultatet. Han startet med at det var registrert 79.635.798 stemmer, og at 1.668.827 hadde stemt blankt.

Da han leste opp at Aker Maritimes forslag til styre hadde fått 37.545.827 stemmer ble det veldig stille på generalforsamlingen i Gamle Logen i Oslo sentrum. Men da Bjelland begynte å lese opp at valgkomiteens forslag hadde fått 40 millioner stemmer, brøt jubelen løs. Den ga seg heller ikke med det første.

Det gjør heller ikke Kjell Inge Røkke. Han har allerede bebudet at han ikke vil godta et nederlag i generalforsamlingen, og at han vil kjempe for å få gjennomslag for sitt syn i Kværner.

Han vil fremdeles slå sammen Aker Maritime med deler av Kværner, men har fått litt lengre perspektiv på gjennomføringen av fusjonene.

Trodde Røkke skulle vinne

Røkke var et stort skritt nærmere seier i kampen om framtida til giganten Kværner da to store aksjonærer fikk lov til å stemme for sine aksjer på generalforsamlingen.

Investeringsbanken Morgan Grenfell og Lehman Brothers eier til sammen 7,3 prosent av Kværner.

45 millioner aksjer stemte for at investeringsbanken skulle få lov til å stemme, mens 32 millioner aksjer stemte mot. Stemmetallet ble sett som en indikasjon på hvor stor støtte Kjell Inge Røkke hadde blant aksjonærene. Det viste seg å ikke holde stikk.

Kjendiser i kø

Sjelden har så mange mer eller mindre kjente finansfolk stått så lenge i kø for noe som i utgangspunktet er så lite spennende.

- Slaget er allerede tapt, var gjennomgangstonen i køen utenfor Kværners generalforsamling.

Kværnersjef Kjell Almskog vandret hvileløst rundt utenfor Gamle Logen på luftetur med seg selv og mobiltelefonen sin. Mens finansfolk og aksjonærer og store deler av Dagens Næringslivs redaksjon sto i kø for å komme inn, hadde Almskog åpenbart andre ting fore.

- Dette er en spasertur, ikke en pressekonferanse, kunne Almskog fortelle til Nettavisen.

Den store stjerna Kjell Inge Røkke snek seg inn bakveien akkurat i tide til den forsinkede generalforsamlingen.

Det som i utgangspunktet virket som en opplagt sak med nederlag for Almskog, og tidligere Volvo-sjef Pehr G. Gyllenhammar som ny styreformann, skulle så avgjort ikke få en snarlig utløsning.

Hett

Allerede før møtet startet var det for varmt under lysekronene i den staselige salen i Logen. Alle dører ble slått opp, og nervene lå utenpå alle de dresskledde mennene som løp ut og inn som gjaldt det å ha flest passeringer.

- Dette kan bli en anstrengende seanse, og dette kan ta tid, advarte Trond Andresen som åpnet møtet.

Almskog og styreformann Christian Bjelland viste ingen tegn til å gi seg uten sverdslag.

TAUST MØTE: Kjell Inge Røkke og Kjell Almskog vekslet ikke et ord da de møttes i Gamle Logen i kveld.
NÅDDE IKKE FRAM: Kjell Inge Røkke ble slått på målstreken av Kjell Almskog.
PÅ PLASS: Kjell Inge Røkkes kjæreste, Celina Middelfart.