Røkke tapte i retten

Kjell Inge Røkke har nok en gang tapt en rettssak mot misfornøyde småaksjonærer. Det vil koste ham om lag 50 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vel 300 småaksjonærer i Røkke-selskapet Norway Seafoods kan i dag puste lettet ut. Overskjønnet i Borgarting Lagmannsrett slår fast at finansmannen må betale dem kroner 30,40 per aksje i selskapet. Røkke selv var bare villig til å gi dem 16 kroner aksjen.

- Vi ser på dette som en viktig seier for aksjonærdemokratiet, sier en svært fornøyd Knut T. Traaseth i Aksjonærforeningen i Norge.

- Dommen viser at det ikke nytter å tilby minoritetsaksjonærene smuler ved tvangsinnløsninger, framholder han overfor Dagbladet.

Det var sommeren 1999 Kjell Inge Røkke tvangsinnløste aksjene til småaksjonærene i Norway Seafoods. Det førte til sterke reaksjoner og beskyldninger om underbetaling.

Saken havnet i herredsretten som slo fast at Røkke hadde betalt for lite. Der lød dommen at moldenseren måtte ut med 34,50 per aksje til de andre aksjonærene, en dom han anket på stedet.

At lagmannsretten i dag på det nærmeste opprettholder den fastslåtte summen, understreker at Røkkes lykke i rettssalene ikke er særlig stor for tida.

Finansmannen må etter dommen punge ut med om lag 50 millioner kroner til aksjonærene han kastet ut. I tillegg kommer renteutgifter og 4,4 millioner kroner i saksomkostninger.

- Dette skaper et godt utgangspunkt for småaksjonærene i Aker Maritime og Aker RGI som er i liknende tvister, sier Knut T. Traaseth og konkluderer i god VM-stil:

- 3-0 til aksjonærdemokratiet!

torgeir.lorentzen@dagbladet.no