- Røkke tok eksamen

Røkke-forsvaret slår tilbake mot påstandene om korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Korrupsjonssaken mot Kjell Inge Røkke (47) er i full gang. Han er tiltalt for korrupsjon og falsk forklaring i forbindelse med at han våren 2001 skaffet seg svensk båtsertifikat.

På tiltalebenken sitter også Røkkes assistent John Inge Valand, samt båtmekler Erik Øye og den svenske skipsinspektøren Claes Pallin. Røkkes tidligere båtmekaniker Robert «Bobby» Matos er også tiltalt, men han er ikke til stede i rettssalen.

- Tok eksamen

Etter at hovedaktor Susie Bergstrand var ferdig med sitt innledningsforedrag var det de tiltaltes forsvarere sin tur til å kommentere påtalemyndighetens framstilling av saken.

Da turen kom til Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs, var hun klar i talen.

- Spørsmålet er egentlig uhyre enkelt: Avla Røkke i mai 2001 en eksamen klasse 8, eller gjorde han det ikke? spurte hun retten retorisk.

Holager Andenæs besvarte sitt eget spørsmål få sekunder seinere: Forsvareren hevder Røkke tok eksamen for sitt omstridte båtsertifikat som privatist på sitt eget kontor 21. mai 2001. Den svenske skipsinspektøren Claes Pallin var angivelig sensor.

- Privatist

Sentralt for Røkke-forsvaret er å overbevise retten om at det ikke finnes noen forkrav til undervisning til slikt sertifikat, men at de 100 timene aktor viste til var anbefalt undervisning.

Ifølge Holager Andenæs er det heller ingen krav til eksamenform - og følgelig mulig at den fra før båtkyndige Røkke kan ha avlagt privatisteksamen med Pallin på kun halvannen time.

- Alt står i denne lefsa her, sa Holager Andenæs og la fram for retten sitt eget båtsertifikat.

Sertifikatet er av samme type som Røkke skal ha brukt bestikkelser for å få utstedt. Selv humret han godt da Holager Andenæs beskrev hvordan hun tok sertifikatet i Stockholm.

- Det er komplisert å sette seg inn i dette, så jeg skjønner godt at aktor roter det til, sa en lett syrlig Holager Andenæs.

- Røkke skal frifinnes fordi han tok eksamen, avsluttet hun.

Øye nekter

Påtalemyndigheten har bygget mye av tiltalene på båtmekler Erik Øyes forklaringer. Selv er han tiltalt for for korrupsjon og for medvirkning til grov økonomisk utroskap. Det var Øye som ifølge tiltalen formidlet kontakt mellom Røkke, Valand og Matos på den ene siden, og skipsinspektør Claes Pallin på den andre.

I dag gjorde han det klart at han ikke akter å forklare seg for retten.

- Det har nå gått så lang tid at jeg vil ha problemer med å huske hva som har skjedd. Det er bedre at dere bruker politiavhørene, sa Øye henvendt til tingrettsdommer Torjus Gard.

Aktor Susie Bergstrand skjøt inn at påtalemyndigheten hadde ønsket å stille Erik Øye mange spørsmål.

- Vi har selvsagt drøftet dette, og vi har kommet til at Øye ikke ønsker å forklare seg, svarte Øyes forsvarer Tom A. Thorkildsen.

Etter en kort pause ble det klart at Øye samtykker til at forklaringene hans leses opp i retten, med forbehold om at alle forklaringene leses opp.

- Jeg ville hatt minst like mange spørsmål til Øye, kommenterte Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs.

- Utpressingsforsøk

Ett av forholdene hun med sikkerhet ville tatt opp, var et påstått utpressingsforsøk mot Røkke tidligere i år. Erik Øye skal via en mellommann ha bedt Røkke om å investere 20 millioner kroner i en venns datafirma. Øye skulle angivelig ha tjent store penger dersom Røkke sa ja, men sistnevnte oppfattet henvendelsen som et  forsøk på utpressing.

- Det skal ha funnet sted et utpressingsforsøk mot Røkke, ifølge hans forsvarer. Derfor innkalte vi ham til et nytt avhør i mars, sa aktor Bergstrand tidligere i dag.

I RETTEN: Kjell Inge Røkke sammen med si forsvarer Ellen Holager Andenæs.
VIL IKKE FORKLARE SEG: Båtmekler Erik Øye henviste til tidligere politiavhør.