Røkke tøyer tidsfristen

Det er fortsatt uklart om Kjell Inge Røkkes selskap Norway Seafoods Holdings har betalingsplanen klar for det forfalte Orkla-lånet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonssjef Ole Kristian Lunde i Orkla gjør det klart at Orkla vil melde fra til markedet og media innen børsstart klokka ti onsdag.

- Jeg kan ikke si noe som helst. Vi kommer til å sende ut børsmelding innen Børsen åpner, og utover dette har jeg ikke noe mer å si nå, sa Lunde til NTB klokka 07.50 onsdag.

Tirsdag kveld var det hektisk aktivitet i Aker RGIs hovedkvarter på Aker Brygge. Kjell Inge Røkke viste seg så vidt bak vinduene. Hans nære juridiske rådgiver, advokat Øyvind Eriksen, ankom i 22-tiden. Han ble møtt av Frank O. Reite i konsernledelsen.

Klokken 22.30 ble lysene slått av. Men fortsatt kom og gikk folk til og fra 6. etasje i Fjordalleen 16. Noe formelt styremøte pågikk ikke, for nestleder i Aker RGI-styret, Bjørn Flatgård, tilbrakte kvelden hjemme. Flatgård sier til NTB at kun konsernsjef Leif-Arne Langøy og styreleder Kjell Inge Røkke vil uttale seg. Men Aker-ledelsen lot ikke til å ville meddele offentligheten hvordan selskapet har tenkt å betale 600 millioner kroner for å innfri lånet som tidligere Orklasjef Jens P. Heyerdahl innvilget sin allierte Kjell Inge Røkke.

Orkla vil melde fra

Hvis ikke de 600 millionene fra Røkke-selskapet Norway Seafoods Holding (NWSH) overføres til Orkla, kan det få store konsekvenser. Orkla har tidligere varslet at Røkke personlig hefter for pengene, men om kravet til Røkke vil komme via en konkurs i NWSH er uklart. En konkurs vil kunne få alvorlige følger for de tett sammenvevde Røkke-selskapene.

Flere medier melder imidlertid at finansieringen av de 600 millionene skal være i boks, og at de siste dagene kan ha gått med til å legge planer for en større refinansiering av lånebyrden til ulike selskaper i Røkke-systemet.

Holder tett

Mandag kveld samlet Røkke styret i Aker RGI til møte på Aker Brygge for å orientere om hvor saken sto. Innimellom slagene dukket en smilende Røkke opp i et av kontorvinduene for å fotografere kobbelet av ventende pressefolk utenfor.

Ifølge Dagens Næringsliv dreide ikke møtet seg utelukkende om Orkla-lånet. Styret skal ha fått presentert en mer fullstendig finansieringsløsning for flere selskaper i Aker RGI-systemet, ført i pennen av Røkkes «hoffmeklere» i Enskilda Securities. Løsningen skal ifølge avisen inkludere Aker Maritime, som sitter med dyre kortsiktige lån på til sammen 2,7 milliarder kroner.

Ingen i Aker RGI ville kommentere møtet.

- Jeg vil ikke kommentere styremøtet utad, var alt Røkkes barndomskamerat og styremedlem Bjørn Rune Gjelsten sa til TV 2 Nettavisen tirsdag morgen.

Forventer beskjed

I markedet venter man spent på utfallet av låneoppgjøret. Tilliten til at Røkke kommer opp med en løsning er likevel stor, og Røkke-selskapet Aker Kværner fortsatte tirsdag formiddag den positive børstrenden fra dagen før. I løpet av dagen flatet det ut og aksjen sluttet på samme nivå som den startet, 96 kroner.

Pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs sier til NTB at markedet forventer å få beskjed om hva som skjer fra Orkla, uten at selskapet formelt er forpliktet til å sende noen børsmelding.

- De har jo selv karakterisert det som informasjonspliktig da de sendte ut meldingen om lånet i forrige uke. Jeg regner med at det fortsatt gjelder når de eventuelt får en avklaring på situasjonen, sier Olsen.

Han understreker at Børsen ikke vil foreta seg noe i denne saken.

- Alt ansvar ligger på selskapene. Vi er en vaktbikkje, men vi har ikke noe behov for å bjeffe her, sier han.

Blir pengene betalt, betyr det slutt på Orklas forretninger med Røkke-selskapene.

- Lånet er den eneste forretningsmessige tilknytningen vi har for øyeblikket, sier informasjonssjef Lunde i Orkla.

(NTB)