RISIKERER STRAFF: Røkke-tråleren «Hekktind» risikerer å miste retten til å fiske i ett år. Foto: Marin Consult
RISIKERER STRAFF: Røkke-tråleren «Hekktind» risikerer å miste retten til å fiske i ett år. Foto: Marin ConsultVis mer

Røkke-tråler kan få tidenes strengeste straff

For ulovlig utkast av fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskerimyndighetene vil straffe Aker Seafoods og Kjell Inge Røkke for ulovlig utkast av fisk. Røkke-tråleren «Hekktind» kan miste retten til å fiske i et helt år, skriver Fiskeribladet Fiskaren.

Det vil i så fall være den strengeste straffen et norsk fiskefartøy noensinne har fått. Den strengeste tilsvarende straffen som er idømt et norsk fiskefartøy er på 17 uker, ifølge FiskeribladetFiskaren.

Fiskeridirektoratet har varslet en midlertidig tilbakekalling av ervervstillatelser til både Aker Seafoods- og Nergård-trålerne for ulovlig utkast av fisk. For «Hekktind» kan det være snakk om ett helt år uten fisketillatelse. Alle båtene er mistenkt for ulovlig utkast av fisk.

Mens det for Aker-tråleren «Doggi» og Nergård-tråleren «Arvid Nergård» er snakk om tilbakekalling i opptil seks måneder, er den foreløpige vurderingen at «Hekktind"-saken er mer alvorlig:

- Vi har sendt ut forhåndsvarsel på samme sanksjon til «Hekktind», men med dobbel så lang varighet. Her er det snakk om midlertidig tilbakekalling av ervervstillatelse i opp til ett år, sier Håvard Holder, rådgiver i fartøy- og deltakerseksjonen i Ressursavdelingen i Fiskeridirektoratet.

Etterforskningen av «Hekktind» startet med publiseringen av en film fra produksjonen om bord, som viste at undermåls fisk ble oppmalt og dumpet.

«Arvid Nergård» og «Doggi» ble avslørt under ordinære kystvaktinspeksjon i fjor. Transportsystemer og rutiner var ikke godt nok tilrettelagt, så fullt produserbar fisk ble ført over bord. I praksis vil det si at fisken ble kastet på sjøen.

(NTB)