Røkke trenger Kværners penger

Røkke mot Orkla: 1- 0. Nå kan Røkke bli nødt til å hente penger fra Aker Kværner, for å betale tilbake de 600 millionene han skylder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Arne Solend

- Vi brukte vel mye penger på å redde Kværner, sa Kjell Inge Røkke til TV2 i går kveld.

Slik forklarte han sin manglende evne til å betale lånet på 600 millioner kroner til Orkla.

Det var en fornøyd finansmann som møtte pressen, etter å ha fått til en avtale med sin kreditor. Kilder nær prosessen sier til Dagbladet at løsningen kom tett opp mot fristen, som gikk ut natt til i går.

Men fremdeles har ikke Røkke klart å skaffe millionene. Det eneste han har fått kjøpt, er mer tid. Betalingsfristen er utsatt med to uker.

Kværner viktig

Aksjeanalytikere Dagbladet har snakket med, tror løsningen på Røkkes pengeproblemer ligger i datterselskapet Aker Kværner.

- Jeg tror Røkkes plan er at han neste år skal kunne ta utbytte fra Aker Kværner for å frigjøre cash som kan tilføres hans personlige selskaper, sier en av analytikerne som har fulgt Aker Kværner tett de siste åra.

For Røkke befinner seg i et merkelig paradoks. På den ene siden av forretningsimperiet strever han med betalingsproblemer i Norway Seafoods. På den andre siden tjener nå Aker Kværner gode penger, og kunne seinest i går håve inn Snøhvit-kontrakten, verdt 1,5 milliarder.

Men Røkke får ikke overført pengene fra den ene enden av butikken til den andre. Han er bundet på hender og føtter av strenge betingelser fra bankene.

Må refinansiere

Røkkes redningsoperasjon av Kværner for to år siden var en imponerende forestilling. Selv om flere trakk Røkkes motiver i tvil, lever Kværner nå i beste velgående. «35000 arbeidsplasser» var derfor en av Røkkes mye brukte fraser i går. Med flere nye kontrakter i boks går selskapet mot solide overskudd.

Men selv om Røkke eier 49 prosent av aksjene, får han ikke røre gevinsten. Først må selskapet innfri et lån på 3,6 milliarder kroner. Det forfaller i desember neste år.

Hvis han ønsker å ta penger ut av Aker Kværner, må Røkke altså refinansiere hele sin portefølje for å bli kvitt disse lånebetingelsene. I tillegg kommer spørsmålet om hvor mange av kreditorene som er interessert i at Røkke skal hente ut flere hundre millioner kroner i utbytte for å overføre disse til sine private selskaper.

Etter det Dagbladet erfarer, har DnB lånt Aker Kværner minst 3 milliarder, mens banken bare har i underkant av 500 millioner utestående hos Aker RGI.

Helhetlig løsning

Også bankene DnB og Gjensidige NOR har deltatt i forhandlingene om en løsning. Nå sier Røkke at de har fått på plass en «helhetlig løsning som sikrer konsernet videre framover».

Det betyr at Røkke er tvunget til å gå med på en total gjennomgang av økonomien i hvert enkelt selskap. At Orkla på sin side går med på en utsettelse, skyldes enten at dette er den sikreste muligheten til å få tilbake hele beløpet på 600 millioner, eller at konkursspøkelset kom skremmende nært.